14.04.2024.

05:18

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Šok za NATO i ceo Zapad! Rusija ima novog saveznika: Dok čitava EU udara na Moskvu, dogodio se neočekivan preokret!

"Ruski predsednik Vladimir Putin ima novog saveznika u Evropi: Peter Pelegrini je pobedio na predsedničkim izborima u Slovačkoj. Tako su Brisel, Vašington i Kijev dobili novi udarac“, navodi se u članku.

Kako ističe izdanje, Pelegrinijeva izborna pobeda predstavlja novi pomak u Evropi. Iako su ovlašćenja slovačkog predsednika ograničena, on ratifikuje međunarodne ugovore, imenuje više sudije, vrhovni je komandant oružanih snaga, a takođe ima pravo veta i može ga nametnuti na zakone koje donosi parlament.

Političar je nakon izbora rekao da će učiniti sve da njegova zemlja uvek bude "na strani mira, a ne rata", ističući da neće dozvoliti slanje slovačke vojske u Ukrajinu, napominje izdanje.

„Izborom Pelegrinija, novog ruskog saveznika, Ukrajina je izgubila važnog saveznika“, navodi se u članku.

Pelegrini je pobedio u drugom krugu slovačkih predsedničkih izbora sa 53,12 odsto glasova, a protivkandidat mu je bio bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Ivan Korčok. Nakon svoje pobede, on je izjavio potrebu za ranim primirjem u Ukrajini i početkom pregovora. Pelegrini je bio na čelu parlamenta u jesen 2023. godine, on je takođe predsednik stranke Hlas („Glas“), koja je deo vladine koalicije zajedno sa strankom slovačkog premijera Roberta Fica, poznatog po svojim kritikama upumpavanja oružja u Ukrajinu.