10.04.2024.

17:57

Foto: EPA

Planeta

Izrael Hamasu zadao ozbiljan udarac u Gazi! Likvidirana tri sina lidera Ismaila Hanije

Tri sina - Hazem, Amir i Mohamed - ubijeni su nakon što je automobil kojim su se vozili bombardovan u kampu Al-Šati u Gazi, saopštio je Hamas. U napadu su ubijena i dvoje Hanijevih unuka, a treći je ranjen, prenose mediji Hamasa.

- Naši zahtevi su jasni i konkretni i nećemo po njima praviti ustupke. Neprijatelj će biti u zabludi ako misli da će ciljanje na moje sinove, na vrhuncu pregovora i pre nego što pokret pošalje svoj odgovor, naterati Hamas da promeni svoju poziciju - rekao je Hanije za pan-arapsku Al Džazira TV.

- Krv mojih sinova nije draža od krvi našeg naroda - rekao je Hanije, koji živi u inostranstvu u zalivskoj arapskoj državi Katar.

Hanije je bio tvrdogovorno lice Hamasove međunarodne diplomatije dok je rat sa Izraelom besneo u Pojasu Gaze, gde je njegova porodična kuća uništena u izraelskom vazdušnom napadu još u novembru.

Hamas je u utorak saopštio da proučava izraelski predlog o prekidu vatre, ali da je "nepopustljiv" i da ne ispunjava nijedan od palestinskih zahteva.

U sedmom mesecu rata u kojem je izraelska vazdušna i kopnena ofanziva opustošila Gazu, Hamas želi okončanje izraelskih vojnih operacija i povlačenje iz enklave, kao i dozvolu da se raseljeni Palestinci vrate kući.

Najstariji sin Hanije potvrdio je u objavi na Fejsbuku da su njegova tri brata ubijena. „Hvala Bogu koji nas je počastio mučeničkom smrću moje braće, Hazema, Amira i Muhameda i njihove dece“, napisao je Abdel-Salam Hanije.

Imenovan na čelo militantne grupe 2017. godine, Hanije se preselio između Turske i glavnog grada Katara Dohe, izbegavajući ograničenja putovanja u blokiranoj Gazi koja je nametnula Izrael i omogućavajući mu da deluje kao pregovarač u poslednjim pregovorima o prekidu vatre ili komunicira sa Hamasovim glavnim saveznikom. Iran.

Izrael čitavo rukovodstvo Hamasa smatra teroristima, optužujući Hanija i druge lidere da nastavljaju da „vuku konce terorističke organizacije Hamas“.

Ali koliko je Hanija unapred znao o prekograničnom napadu militanata iz Gaze 7. oktobra na Izrael, nije jasno. Plan napada, koji je izradio Hamasov vojni savet u Gazi, bio je tako strogo čuvana tajna da su neki Hamasovi zvaničnici u inostranstvu izgledali šokirani njegovim vremenom i obimom.