12.04.2024.

14:57

Foto: Shutterstock

Planeta

Planeta pred novim haosom! Amerika u narednim satima očekuje napad u ovom delu sveta!

Prema njihovim rečima, Izrael će biti teško da se odbrani od odgovora za napad na iranski konzulat u Damasku.

Zvaničnici istovremeno nisu isključili mogućnost da Iran razmotri i napad manjeg intenziteta da bi se izbegla eskalacija.

Izrael očekuje direktan napad Irana na južni ili severni deo zemlje u narednih 24 do 48 sati, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

U izveštaju od četvrtka u kojem se pozivaju na osobu koju je informisalo iransko rukovodstvo, list navodi da još nije doneta konačna odluka, iako se razgovara o planovima za napad.

Takođe se kaže i da je jedan američki zvaničnik upoznat sa situacijom u četvrtak rekao da obaveštajni izveštaji Sjedinjenih Država ukazuju na iranski udar u roku od nekoliko dana, „verovatno na izraelskom tlu“.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "zadržava pravo" da odgovori na izraelski napad i "kazni agresora". Iranski predsednik Ebrahim Raisi takođe je obećao da će Izrael platiti "visoku cenu" za napad (na konzularno predstavništvo Irana u Damasku).

Izrael je 1. aprila izveo vazdušni napad na na konzularno predstavništvo Irana u Damasku, uništivši zgradu. Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je da je u napadu ubijeno sedam njenih pripadnika, uključujući dva komandanta. Sirijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je sledećeg dana da su u napadu takođe poginula četiri Sirijca, dok je 13 povređeno.