12.04.2024.

22:25

Foto: Shutterstock

Planeta

Sada je već jasno! Veliki rat počinje: Nemačka poziva svoje državljane da napuste Iran

- Zajedno sa našim partnerima, sada činimo sve što je moguće da sprečimo eskalaciju situacije na Bliskom i Srednjem istoku diplomatskim kanalima, građani Nemačke u ovom regionu treba da obrate pažnju na naša bezbednosna uputstva.

Postoji upozorenje o putovanju u Iran, Izrael i palestinske teritorije, a za Iran postoji i zahtev da Nemci napuste zemlju“, navodi nemačko Ministarstvo spoljnih poslova na svojoj stranici na društvenim mrežama.

Izveštava se da su nemačke ambasade u Iranu i drugim bliskoistočnim zemljama preduzele mere predostrožnosti.

Uveče 1. aprila dogodio se izraelski vazdušni napad na zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku, saopštilo je sirijsko Ministarstvo odbrane.

U zgradi konzulata bila je i rezidencija iranskog ambasadora Hoseina Akbarija – ovaj nije povređen tokom napada. Prema saopštenju sirijskog ministarstva odbrane, zgrada konzulata je potpuno uništena kao rezultat raketnog napada.

Prema iranskom Korpusu Islamske revolucionarne garde (elitna snaga oružanih snaga), u izraelskom udaru ubijeno je sedam oficira IRGC-a, uključujući dva viša generalna savetnika: Mohameda Rezu Zahedija, komandanta snaga IRGC Kuds u Siriji i Libanu, kao i njegov zamenik, brigadni general Mohamed Hadi Hadži Rahimi.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da zadržava pravo da odgovori na izraelski vazdušni napad na generalni konzulat u Damasku, kao i da odredi kako će tačno „kazniti agresora“.

Elaf je u sredu izvestio da se Izrael sprema da napadne mete unutar Irana ako Teheran odgovori na napad na njegov konzulat u Damasku napadima na izraelske ciljeve.