13.04.2024.

08:12

Foto: Reuters

Planeta

Rusi i Kinezi su im nešto dali! Ako Iran krene, svet će videti najbrutalnije oružje na planeti! Jezivi ubica na čelu vojnog arsenala Irana!

Prema američkoj Kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe, Iran je naoružan najvećim brojem balističkih projektila u regionu.

Evo nekih detalja:

* Poluzvanična iranska novinska agencija ISNA objavila je ove sedmice grafiku na kojoj je prikazano devet iranskih projektila za koje se navodi da bi mogli doći do Izraela. To uključuje 'Sejil', sposoban da leti brzinom više od 17.000 km na sat i sa dometom od 2.500 km, 'Kheibar' sa dometom od 2.000 km i 'Haj Kasem', koji ima domet od 1.400 km i nazvan je po komandantu snaga Kuds Kasemu Sulejmaniju, koji je ubijen u napadu američkom dronom u Bagdadu pre četiri godine, saopštila je ISNA.

* Iran, veliki proizvođač bespilotnih letelica i, prema tvrdnjama Teherana, jedna od 5 svetskih "dron sila" aopštio je u avgustu da je napravio napredni dron pod nazivom Mohadžer-10 sa operativnim dometom od 2.000 km i sposoban da leti do 24 sata sa nosivošću do 300 kg.

Mohadžerove sposobnosti izazivaju najviše zabrinutosti jer bi Iran upravo ovaj dron, kao jedno od svojih najubojitijih oružja, mogao da upotrebi da ugrozi Izrael ili američke snage u regionu.

Sposobnost iranskih bespilotnih letelica kulminirala je uglavnom zbog isporuke dronova kamikaza modela Šahed-136 Rusiji i dokazane efikasnosti. Za razliku od manjeg starijeg brata, ovaj najnoviji dodatak iranskom arsenalu kakav u ovom momentu nema ni Rusija, ali ni SAD (domet američkog drona riper je 1.850 km) spada u klasifikaciju bespilotnih letelica dugog dometa, koji poseduju kapacitet da nose značajan teret, uključujući rakete.

* Iran kaže da su njegove balističke rakete važna sila odvraćanja i odmazde protiv Sjedinjenih Država, Izraela i drugih potencijalnih regionalnih ciljeva. Negira pravljenje nuklearnog oružja.

* Prošlog juna Iran je predstavio ono što su zvaničnici opisali kao svoju prvu hipersoničnu balističku raketu domaće proizvodnje, izvestila je zvanična novinska agencija IRNA. Hipersonične rakete mogu da lete najmanje pet puta brže od brzine zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškim za presretanje.

* Uprkos protivljenju SAD i Evrope, Islamska Republika je rekla da će dalje razvijati svoj odbrambeni raketni program.

* Udruženje za kontrolu naoružanja, nevladina organizacija sa sedištem u Vašingtonu, kaže da je iranski raketni program u velikoj meri zasnovan na severnokorejskim i ruskim dizajnom i da je imao koristi od kineske pomoći.

* Udruženje za kontrolu naoružanja kaže da iranske balističke rakete kratkog i srednjeg dometa uključuju Šahab-1, sa procenjenim dometom od 300 km, Zolfaghar, sa 700 km; Šahab-3, sa 800-1.000 km, Emad-1, projektil u razvoju sa do 2.000 km i Sejil, u razvoju, sa 1.500-2.500 km .

* Iran takođe ima krstareće rakete kao što je Kh-55, nuklearno oružje koje se lansira iz vazduha sa dometom do 3.000 km, i naprednu protivbrodsku raketu Kalid Farzh, sa oko 300 km, sposoban da nosi bojevu glavu od 1.000 kg.

Informer

Napadi u regionu

* Iranska Revolucionarna garda iskoristila je rakete u januaru kada su rekli da su napali špijunski štab Izraela u iračkom poluautonomnom regionu Kurdistana i rekli da su pucali na militante Islamske države u Siriji. Iran je takođe najavio ispaljivanje projektila na dve baze militantne grupe Beluči u susednom Pakistanu.

* Saudijska Arabija i Sjedinjene Države su rekle da veruju da Iran stoji iza napada dronom i projektilima na naftna postrojenja Saudijske Arabije 2019. Teheran je negirao te optužbe.

* Iran je 2020. godine pokrenuo raketne napade na snage predvođene SAD u Iraku, uključujući vazdušnu bazu al-Asad, kao odmazdu za napad američkih dronova na iranskog komandanta Sulejmanija, čije je ubistvo izazvalo strah od šireg bliskoistočnog sukoba.

Podrška jemenskim Hutima

* Sjedinjene Države optužuju Iran da naoružava Huti u Jemenu, koji su pucali na brodove Crvenog mora i na sam Izrael tokom rata u Gazi, u kampanji za koju kažu da je usmerena na podršku Palestincima. Teheran negira da je naoružavao Huti.

* Huti su 2022. rekli da su ispalili veliki broj balističkih projektila i dronova na Ujedinjene Arapske Emirate. Ovo je uključivalo raketni napad na bazu u kojoj se nalazi američka vojska u UAE, koji je osujećen raketama presretačima Patriot koje su proizvele SAD.

Informer

Podrška Hezbolahu

* Vođa libanske grupe Hezbolah koju podržava Iran rekao je da ta grupa ima sposobnost unutar Libana da pretvori hiljade raketa u precizne projektile i da proizvodi dronove.

* Prošle godine, lider Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da je grupa uspela da transformiše standardne rakete u precizne projektile uz saradnju „stručnjaka iz Islamske Republike Iran“.

Sirija

* Iran je prebacio autohtone precizno navođene rakete u Siriju kako bi podržao borbu predsednika Bašara el Asada protiv pobunjenika, prema izraelskim i zapadnim obaveštajnim zvaničnicima.

* Takođe je preselio neke od svojih proizvodnih kapaciteta u podzemna jedinjenja u Siriji, gde su Asadova vojska i druge proteheranske snage naučile da prave sopstvene rakete, kažu ti isti izvori.