13.04.2024.

21:03

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Šolc otišao za Peking! Kancelar Nemačke će se sastati sa Đinpingom

Šolc bi trebalo da doputuje u Peking u utorak na političke razgovore koji će, kako se očekuje, pokrivati ruski rat protiv Ukrajine, tenzije sa Tajvanom i trgovinu.

Zapadne zemlje su pokušale da izoluju Moskvu nakon sveopšte ruske invazije na Ukrajinu, ali Peking je najvažniji saveznik Kremlja, iako je ostao zvanično neutralan. Kinesko rukovodstvo nije osudilo ruski rat i umesto toga okrivljuje Zapad. U međuvremenu, tenzije rastu u odnosima Kine i Tajvana jer Peking smatra samoupravnu demokratiju delom svoje teritorije, iako ima nezavisnu vladu od 1949. godine.

Kina je najvažniji trgovinski partner Nemačke

Kina je najvažniji trgovinski partner Nemačke, a Šolcu će se na sastanku pridružiti deset menadžera vodećih nemačkih kompanija. U nemačkoj delegaciji su i ministar poljoprivrede Džem Ozdemir, ministar saobraćaja Folker Vising i ministarka životne sredine Štefi Lemke.

Šolcu je ovo drugo putovanje u Kinu otkako je preuzeo dužnost krajem 2021. godine, ali je zbog pandemije tamo proveo samo jedan dan u novembru 2022. Ovo trodnevno putovanje je najduže otkako je na funkciji kancelara Nemačke.

Najpre bi trebalo da se zaustavi u Čongkingu, najvećem gradu na svetu, u kome živi oko 32 miliona ljudi, koji se nalazi na reci Jangce. Tamo, a potom i u Šangaju, Šolc će posetiti nemačke kompanije i obratiti se studentima.