13.04.2024.

22:12

Foto: Reuters

Planeta

Izrael: Spremni smo!

Izraelski sistemi protivvazdušne odbrane su u visokoj pripravnosti - izjavio je portparol vojske nakon potvrde lansiranja drona iz Irana

Ministar odbrane Joav Galan rekao je da je Izrael spreman za mogući iranski napad, nakon što je Teheran zapretio odmazdom zbog navodnog izraelskog napada na bazu njegove ambasade u Damasku.

- Poslednjih dana smo ojačali naše odbrambene i ofanzivne linije i odlučni smo da preduzmemo sve neophodne mere da odbranimo građane Države Izrael - rekao je Galant i dodao da pažljivo prate planirani napad Irana.

On je dodao da su zajedno sa partnerima, na čelu sa Sjedinjenim Državama, unapredili svoje sposobnosti na kopnu, moru i vazduhu i u upravljanju obaveštajnim službama. On je Iran nazvao terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdatih instrukcija. Izraelske oružane snage su u punoj pripravnosti i izdale su uputstva javnosti zbog straha od iranskog napada.

Nastava u školama i druge obrazovne aktivnosti su otkazane

Objavljujući uputstva na televizijskom brifingu, portparol vojske Danijel Hagari rekao je da je desetine borbenih aviona u vazduhu u stanju pripravnosti. Školska nastava i druge obrazovne aktivnosti se otkazuju, kao i kampovi i organizovane ekskurzije od nedelje pa nadalje, rekla je Hagari novinarima. Nedeljom počinju dvonedeljni školski raspust za jevrejski praznik Pashe.

Vojne tenzije na Bliskom istoku rastu nakon navodnog izraelskog vazdušnog napada na kompleks iranske ambasade u sirijskoj prestonici Damasku početkom aprila. Iransko državno rukovodstvo zapretilo je osvetom. Zbog toga je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac odložio posetu Austriji i Mađarskoj planiranu za nedelju.

Njegova kancelarija saopštila je u subotu uveče da je putovanje, tokom kojeg je Kac planirao da se sastane sa svojim kolegama u obe zemlje i, između ostalih, austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim predsednikom Tamašem Suljokom, odloženo "do daljeg".

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku možete pratiti u specijalnoj emisiji na Informer TV.