14.04.2024.

12:40

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Šta se krije iza napada Irana na Izrael?! Saopštenje Rusije uzdrmalo planetu: Zbog ovog je sve počelo...

- Odgovornost za sukob, krizu na Bliskom istoku u potpunosti leži na provokacijama Zapada, i lično na predsedniku SAD Džou Bajdenu, lider krvavog sveta je spreman da započne novi rat svojim nemarnim tumačenjem teške situacije - napisao je Hamzaev.

Poslanik smatra da Iran daje kontrareakciju na provokacije koje su počinjene uz direktnu ili indirektnu podršku SAD.

- Uoči predsedničkih izbora u SAD, Džo Bajden uvlači svet u novi rat. Palestinsko-izraelski sukob je bio samo prvi čin. Vlasti SAD su večeras samo isticale svoju stranu – da pomognu Izraelu na svaki mogući način, ne ulazeći u detalje da će to dovesti do još većeg raskola i vojnih akcija na Istoku - dodao je Hamzajev.

Po njegovom mišljenju, američka politika izaziva sukob velikih razmera na Istoku, uključujući i dolivanje više milijardi dolara kako bi se obezbedili sumnjivi i krvavi ciljevi američkih diktatora na sceni pozorišta operacija.

Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je u nedelju uveče da napada teritoriju Izraela kao odgovor na uništavanje iranskog konzulata u Siriji početkom aprila. U napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo od nekoliko desetina do stotina projektila i bespilotnih letelica, uključujući dronove Shahed kamikaze.