Autor: Informer.rs

14.04.2024.

17:18

Foto: Shuterstock/epa

Planeta

Iranski vojni gigant sprema nebesku stihiju! Kažu da je ovo najbrža letelica

Zasnovan je na, ali manji od i značajno drugačiji od, Lockhid Martinovog RK-170 Sentinela koji je zaplenjen od strane Irana 2011. godine, a zatim reverzno projektovan.

To je jedna od dve iranske bespilotne letelice sa letećim krilima zasnovana na RK-170, zajedno sa Šahed 171 Simorg, većom verzijom.

Saegeh je otkriven u oktobru 2016. godine.

Brojni Zapadni izvori su izrazili sumnju da je Saegeh sposoban za nošenje oružja, i kažu da je to isključivo platforma iranske vojske.

Od 2017. godine u proizvodnji je bilo 10 dronova Saegeh, a Iran je planirao da nabavi najmanje 50 do 2025.

Informer

 

Vazdušno-kosmičke snage iranske vojske su 1. oktobra 2018. koristile balističke rakete i bespilotne letelice, navodno uključujući i bespilotne letelice Saegeh, za napad na ciljeve u regionu Abu Kamal, u istočnoj Siriji.

Iako je Iran prvi put pokazao Saegeh sa četiri projektila Sadid-1 postavljene ispod tela, u ovom incidentu su objavili video za koji su rekli da prikazuje Saegeh kako ispušta jednu bombu Sadid-1 iz svojih unutrašnjih ležišta za bombe.

Izrael je oborio Saegheh tokom incidenta između Izraela i Sirije u februaru 2018. Tajms of Izrael je izvestio da je dizajn bespilotne letelice u velikoj meri zasnovan na uhvaćenom RK-170.

U julu 2022, Sjedinjene Države su tvrdile da su ruski zvaničnici otputovali u Iran da 'pregledaju' dronove, uključujući nekoliko označenih na satelitskim snimcima kao Shahed-191.

Najmanje jedan od ovih aviona je snimljen u letu u blizini aerodroma Kašan. U izveštaju se navodi da je izgledalo da je avion „sposoban za napad“.

Informer

 

Zapadni izvori se pribojavaju potencijalne upotrebe ove bespilotne letelice nakon napada Izraela na iranski konzulat u Siriji zbog njene mogućnosti da se gotovo neprimetno provuče bez detekcije izraelskih radara.