15.04.2024.

16:50

Foto: youtube

Planeta

Iran upotrebio nezaustavljivo oružje! Ovakvo do sada nije postojalo?! Kažu da su pogodili sve ciljeve

Islamska Republika je koristila hipersonične rakete tokom operacije "Obećanje", kao i bespilotne letelice, pri čemu su svi pogodili ciljeve, nakon što su izbegli izraelsku vazdušnu i protivraketnu odbranu. Ovo je objavila Press TV, pozivajući se na pouzdane izvore.

Oni nisu precizirali detalje o projektilima, koliko ih je ispaljeno, niti koji su njihovi ciljevi. Međutim, ranije su iranski mediji javili da je Islamska Republika tokom napada ispalila najmanje sedam hipersoničnih projektila, pri čemu nijedna nije presretnuta.

U nedelju je libanski stručnjak za nacionalnu bezbednost Ali Hami, rekao da ima tačne informacije i da je Iran ispalio svoje nove hipersonične rakete "Fatah 2" u napadima u subotu uveče.

Fatah 2, u prevodu "osvajač 2" ili "pobednik 2" je hipersonična raketa na tečno gorivo predstavljena u novembru 2023. godine, sa deklarisanim dometom do 1.500 km, bojevom glavom od 450 kg i sposobnošću manevrisanja u letu. To je jedna od dve hipersonične rakete u iranskom arsenalu, a druga je Fatah 1 - manevarska hipersonična raketa na čvrsto gorivo sa dometom od 1.400 km, nosivosti 350-450 kg i prijavljenom sposobnošću da ubrza do brzina od 13 maha. 15 maha u terminalnoj fazi.

Brzina ove rakete, navodi se, verovatno je otežala izraelskoj vazdušnoj i protivraketnoj odbrani da ih obori.

Iran je, podsećanja radi, jedan od vodećih svetskih proizvođača i proizvođača naprednih raketa, dronova i drugog naoružanja, koje se pokazalo više nego par čak i vojnim sistemima koje poseduju SAD, a koje se proizvode po nižoj ceni.