15.04.2024.

22:00

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Vašington sanja da napadne Kinu! Danas Iran, sutra Tajvan, analitičar CIA oglasio početak trećeg svetskog rata

- Trenutno se vodi svetski rat tuđim rukama - rekao je Džonson za Jutjub kanal "Dialogue Works", odgovarajući na pitanje voditelja kako ocenjuje ratna dejstva u Ukrajini, napad Irana na Izrael, sukob u Pojasu Gaze, kao i moguću eskalaciju napetosti oko Tajvana.

Osim posredne umešanosti u sukob, analitičar je upozorio i na mogućnost direktnog uplitanja Sjedinjenih Američkih Država u borbena dejstva zbog samih Amerikanaca.

- Postoji mnogo ljudi u SAD koji jednostavno sanjaju da napadnu Kinu, po svaku cenu bace nuklearno oružje na Palestince i jednostavno ih sve poubijaju - objasnio je stručnjak, aludirajući na nedavnu izjavu američkog kongresmena Tima Valberga o potrebi da se sukob na Bliskom istoku završi po analogiji sa japanskim gradom Nagasaki.

U martu je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi u slučaju velikog sukoba između Rusije i NATO-a planeta bila na korak do trećeg svetskog rata. Prema njegovim rečima, u savremenom svetu sve je moguće, ali teško da je neko zainteresovan za takav razvoj događaja.