18.04.2024.

07:42

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters, EPA Images

Planeta

Putin pričao i pričao, nisu slušali, a sad... Zapad šokiran razvojem situacije: Sve ide onako kako je predvideo!

- Verovatni ishod sukoba biće teritorijalni ustupci u korist Moskve i bezbednosne garancije za Ukrajinu i Rusiju – nešto što se moglo postići mirnim rešenjem i pre nego što je počeo - napisao je on.

S tim u vezi, autor članka je primetio da je Zapad odbio da razgovara o neprihvatljivosti širenja NATO-a na istok, potpuno ignorišući zabrinutost ruskog predsednika Vladimira Putina, koju je izrazio mnogo pre početka sukoba.

- Vašington je rekao da je to pitanje principa, iako on i njegovi saveznici iz NATO-a neće ni dati Ukrajini priliku da se pridruži alijansi u bliskoj budućnosti - dodao je on.

Prema Grejemu, sukob je mogao da se izbegne da su svetski lideri imali jasnije razumevanje stvarnog odnosa snaga ili da su bili politički hrabriji. Kada počnu pregovori nakon nekoliko godina borbi, on je rekao da će na dnevnom redu biti dva pitanja: teritorija i bezbednosne garancije za smanjenje pretnje od obnove neprijateljstava.

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja NATO snaga u Evropi. Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

Ranije je predsednik Vladimir Putin rekao da nije Rusija ta koja se kretala ka granicama zemalja NATO-a, već su se približile, mi samo štitimo svoj narod.

Kako je naglasio predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov , dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.