20.04.2024.

07:15

Foto: Reuters,Epa

Planeta

Alarmantno saznanje zaprepastilo Ukrajinu! Znate li šta Zapad ima... Sada je jasno kako će se sve završiti po Kijev!

- Ukrajincima nedostaju američki sistemi "patriot", kao i rakete za njih, iako ih u Evropi ima u izobilju, a u Sjedinjenim Državama će neki primerci, zbog isteka radnog veka, uskoro biti poslati i na otpad - rekao je on.

Kao jedan od razloga usporavanja isporuke oružja Kijevu, novinar je ukazao na rastuće antiukrajinsko raspoloženje u društvu, koje zapadni političari ne mogu da ignorišu pripremajući se za predstojeće izbore u Evropi i SAD. Istovremeno je skrenuo pažnju i na nedostatak značajnijih uspeha ukrajinske strane na bojnom polju.

- Ukrajini uvek nedostaju sredstva, a ruske trupe idu napred, to donekle potvrđuje argumente protivnika pomoći Ukrajini da je besmisleno snabdevati Kijev oružjem, jer se time samo produžava oružani sukob - primetio je Gudema.

Kremlj je više puta naglasio da napumpavanje Ukrajine oružjem sa Zapada samo produžava sukob i ne doprinosi početku pregovaračkog procesa o njegovom okončanju. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.