21.04.2024.

05:45

Foto: Reuters

Planeta

Nije dobro! Najmoćnije države sveta će ovo uraditi Rusiji?! Moskvi upućen sramotan uslov: Dok ovo ne uradite...

„Potvrđujemo našu odlučnost da dobijemo isplate od Rusije za štetu nanetu Ukrajini. Do tada će ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostati zamrznuta“, navodi se u saopštenju nakon sastanka na marginama prolećne konferencije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke.

Pored toga, kako se navodi u dokumentu, zemlje G7 pozdravljaju predloge EU da se prihodi od zamrznute ruske imovine usmere „u korist Ukrajine“.

„Takođe pozdravljamo korake koje su preduzele UK i SAD da zaustave trgovinu ruskim baznim metalima na njihovim globalnim berzama metala“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da zemlje G7 planiraju da nastave „rad na svim mogućim načinima korišćenja zamrznutih suverenih sredstava Rusije za podršku Ukrajini, u skladu sa međunarodnim pravom“ i nacionalnim pravnim sistemima.

Učesnici sastanka potvrdili su i nameru da informišu lidere zemalja G7 o mogućim načinima korišćenja ruske imovine u interesu Ukrajine na predstojećem samitu G7, koji će se održati u junu u Italiji. Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je u sredu, odgovarajući na pitanje RIA Novosti, rekao da je Pariz spreman da pronađe „najbolji način“ da iskoristi prihode od zamrznutih sredstava Rusije za podršku Ukrajini.

Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroclear-a – jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring. EU razmatra načine da se zamrznuta sredstva Ruske Federacije koriste za finansiranje obnove Ukrajine. Evropska centralna banka upozorila je da bi to dugoročno moglo predstavljati reputacioni rizik za evropsku valutu i pozvala da se „gleda dalje od ovog izolovanog sukoba“ i traži druge načine za finansiranje Kijeva.