21.04.2024.

06:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Udarno otkriće! Zbog ovog Makron hoće Odesu! Postalo poznato šta čeka francuske trupe u Ukrajini: Samo 2 dana...

Makron je ranije najavio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, rekavši da Francuska „nema ograničenja niti crvene linije“ po pitanju pomoći Kijevu. Njegove reči oštro su kritikovane od strane brojnih NATO partnera, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj.

- Vojni potencijal Francuske je nedovoljan za vođenje rata visokog intenziteta u Ukrajini. Osim toga, ovo što se dešava u Ukrajini je zapravo rezultat totalnog neuspeha NATO-a i Zapada u celini. Francuska vojska je svedena na minimum. Imamo najviše dva ili tri dana municije u ratu visokog intenziteta - rekao je de Latre.

Prema njegovom mišljenju, zbog toga Makron nikada neće rizikovati slanje redovnih trupa u Ukrajinu.

- S druge strane, predsednik Francuske može da koristi jedinice specijalnih snaga u Ukrajini. To se već desilo, posebno na ukrajinsko-moldavsko-rumunskoj granici, kako bi pokušao da obezbedi luke Odese, da bi obezbedio neophodno oružje morem - primetio je stručnjak.

Drugi razlog zašto Francuska ne želi da uđe u rat punog razmera je potencijalno negativno oglašavanje francuskog oružja na svetskom tržištu ako bude uništeno u borbi.

- Ako pošaljete moderno oružje kao što su francuski tenkovi Leclerc ili lovci Rafale, oni će biti uništeni od ruskog oružja, baš kao što se redovno uništavaju nemački tenkovi Leopard i američki tenkovi Abrams - rekao je de Latre.

Prema njegovim rečima, Makronova jedina nada je učešće NATO snaga u sukobu.

- Ali već znamo da ga deo Evropske unije neće pratiti. Amerikanci su rekli da ga neće pratiti - rekao je sagovornik agencije.