18.04.2024.

10:52

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Bajden zaprepastio svet: Pojeli su mi ujaka! Svetski mediji bruje o skandalozjnoj izjavi, isplivao dosad nepoznat dokument!

Bajden je to izjavio nakon posete ratnom spomeniku u svom rodnom gradu Skrantonu u Pensilvaniji. Odao je počast Fineganu i stavio ruku na ugravirano ime svog ujaka, čije telo nikada nije pronađeno nakon što se njegov avion srušio, objavio je Njujork post.

- Leteo je jednomotornim avionima, izviđačkim letovima iznad Nove Gvineje. Dobrovoljno se prijavio jer neko nije mogao da stigne. Oboren je u oblasti gde je u to vreme bilo mnogo kanibala u Novoj Gvineji - rekao je Bajden novinarima u Skrantonu.

- Nikada nisu pronašli njegovo telo. Ali vojska se vratila i pronašla neke delove aviona - rekao je on.

Međutim, prema Pentagonovoj agenciji za ratne zarobljenike/MIA, Fineganov avion je 14. maja 1944. godine iz "nepoznatih razloga" bio prinuđen da sleti u okean kod severne obale Nove Gvineje.

"Oba motora su otkazala na maloj visini, a nos aviona je snažno udario u vodu. Trojica muškaraca nisu uspela da izađu iz olupine koja je tonula i zajedno sa njom su se izgubili u vodi. Jedan član posade je preživeo i spasila ga je barža koja je prolazila. Sledećom potragom iz vazduha dana nije pronađen nijedan trag nestale letelice ili izgubljenih članova posade", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da je Ambrouz Finegan, koji je bio u vazduhoplovstvu američke vojske iz Pensilvanije, bio putnik u avionu i da njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, i da se još uvek vode kao nestali.