20.04.2024.

23:01

Foto: Reuters

Planeta

Sukob između izraelske vojske i militanata na Zapadnoj obali: Poginulo je preko 12 ljudi

Palestinski vozač hitne pomoći poginuo je na putu da pokupi ranjenu žrtvu u napadu nasilnih jevrejskih doseljenika, a najmanje dvanaest drugih Palestinaca je ubijeno u odvojenom incidentu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti. Incidenti su se dogodili u jeku rasplamsavanja nasilja na Zapadnoj obali i nastavka rata u Gazi.

Ubijeni militanti

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 50-godišnji vozač poginuo od izraelske vatre u blizini sela Al-Savija, južno od grada Nablusa, na putu ka mestu gde je trebalo da pokupi ranjene nakon napada na selo.

U odvojenom incidentu u oblasti Nur Šams, u blizini palestinskog grada Tulkarma, zdravstvene vlasti su saopštile da je najmanje dvanaest Palestinaca, od kojih su dvojica identifikovana kao naoružani napadač i 16-godišnji dečak, ubijeni u raciji izraelskih snaga. .

Nekoliko militanata je ubijeno ili uhapšeno, saopštila je izraelska vojska, a najmanje četiri vojnika su ranjena u razmeni vatre.

Izraelska vojska sprovodi racije

Izraelci su u Gazi gađali grad Rafa na jugu zemlje, gde se sklonilo više od milion Palestinaca, kao i Al Nuseirat u centralnoj Gazi, gde je uništeno najmanje pet kuća. Na severu su gađali područje Al Džabalije, javile su zdravstvene vlasti enklave i mediji.

Izraelska vojska je saopštila da su njeni vojnici vršili racije u centralnoj Gazi i da su imali bliske susrete sa palestinskim borcima.