21.04.2024.

08:10

Foto: Shutterstock

Planeta

(VIDEO) Užas! Počelo razaranje Krima! Ameri oduševljeni, Kongres odmah izlgasao - dolazi još!

Ovo je prvi napad velikih razmera korišćenjem američkih raketa ATACMS, ali stručnjaci veruju da je to samo priprema za ciljane napade na Krim, posebno u kontekstu izglasavanja američke pomoći Kijevu u Kongresu, koja uključuje i obezbeđivanje raketa dugog dometa.

Prema izveštajima na društvenim mrežama, 17. aprila ujutru stanovnici Džankoja čuli su seriju snažnih eksplozija, u vazdušnom prostoru iznad aerodroma. Kasnije su se pojavile informacije o požaru koji je izbio na području aerodroma. Međutim, krimske vlasti nisu komentarisale ovu situaciju.

Lokalni stanovnici su izvestili da su ujutru čuli dva talasa eksplozija, verovatno izazvanih projektilima ATACMS i analogom Oluje. Takođe se navodi, da je FSB pokrenuo operacije protiv onih koji su učestvovali u snimanju operacija protivvazdušne odbrane, a tri osobe su privedene.

Prema rečima Mihaila Zvinčuka, ukrajinske oružane snage ispalile su oko 12 projektila ATACMS na aerodrom u Džankoju. Napad je izveden u dva talasa, od kojih se prvi sastojao od sedam projektila sa kasetnim bojevim glavama.

Prema rečima Zvinčuka, u udaru su oštećeni aerodromska oprema i jedna od zgrada, ali rusko Ministarstvo odbrane ne potvrđuje ovu informaciju.

Ovaj incident bi mogao da označi početak novog talasa napetosti. Oružane snage Ukrajine ne komentarišu informacije o raketnom napadu na aerodrom u Džankoju, ali stručnjaci sugerišu da bi to mogao biti deo šireg plana Ukrajine u vezi sa Krimom.

Uoči udara na Džankoj, izviđanje krimske obale vršili su američki izviđački dron RK-4B Global Hawk, i avion za radarsko izviđanje velikog dometa Boeing P-8a Posejdon.

Prema izjavi Zvinčuka, cilj Oružanih snaga Ukrajine je da unište komandna mesta i vazdušno pokrivanje Krima, što će oslabiti rusku flotu i udariti na Krimski most.

Međutim, specijalista za obaveštajne službe Georgij Riper izrazio je sumnju da Ukrajina ima potrebne snage i sredstva za sprovođenje takvog plana.

U međuvremenu, ruske vlasti su izrazile snažan protest u vezi sa raketnim napadom na aerodrom u Džankoju.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je incident „činom agresije sa strane Ukrajine“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da bi incident mogao imati ozbiljne bezbednosne implikacije u regionu.

Međutim, Zapad je najavio da podržava napade na ruske ciljeve, koji bi mogli da postanu novi izazov za Moskvu, i zahtevaju preduzimanje drastičnijih mera protiv Kijeva i njegovih zapadnih kustosa.