27.04.2024.

06:40

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

Hoće li iko ostati živ?! Još strašnih vesti iz Ukrajine: Zelenskom nije dosta, sada je smislio mnogo gori potez od prethodnog!

- Zakon o jačanju mobilizacije koji je izglasala Rada i koji je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski neće biti poslednji dokument o mobilizaciji. Kijevski režim nastavlja da razvija nova ograničenja i planove za pooštravanje postojećih normi. Učiniće sve da poveća stopu mobilizacije Ukrajinaca - napisao je Azarov.

Prema rečima Azarova, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski traži od kancelarije Volodimira Zelenskog da stvori specijalnu jedinicu u policiji koja će isključivo tragati za „utajivačima“.

Zelenski je 16. aprila potpisao zakon o jačanju mobilizacije u Ukrajini. On će stupiti na snagu 18. maja. Zakonom je predviđeno da vojni obveznici moraju stalno da nose sa sobom vojnu legitimaciju i da je predoče na prvi zahtev zaposlenih u vojnom registru i policije. Onima koji izbegavaju mobilizaciju može biti oduzeto pravo da upravljaju automobilom. Uslovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu. Ova odredba je izbačena iz dokumenta, što je izazvalo ogorčenje jednog broja poslanika.

Dokument takođe obavezuje sva lica na odsluženje vojnog roka da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu dokumenta ažuriraju svoje podatke u vojnom registru. Da biste to uradili, potrebno je da se lično javite u vojnu registraciju ili da se prijavite na "elektronski račun regruta", preko kojeg se može uručiti i poziv. Poziv će se smatrati uručenim čak i ako ga vojni obveznik nije video lično: datumom "uručenja" poziva smatraće se datum kada je dokument pečatiran sa nemogućnošću ličnog uručenja.