22.04.2024.

19:15

Foto: Printscreen You Tube

Planeta

Ruski "migovi" na nebu istočne Libije! Čuvari komandanta Halife Haftara, Vagnerova zaostavština!

Kada je u maju 2020 Afrička komanda američke vojske saopštila da su u vazduhu primećeni ruski borbeni avioni MIG-29 i SU-24, ova priča je dospela u centar pažnje.

Letelice su sletele na aerodrom u Tbruku, što je sam istok Libije, a pod kontrolom lidera i nekadašnjeg ratnog generala Moamera Gadafija, koji se 2015. godine približio Moskvi, pojavila se plaćenička vojna formacija Vagner. Sve se dešava 2019. godine, a vagnerovci se tada sukobljavaju sa vladinim borcima pod kontrolom Tripolija.

Lovci su iz Sirije poleteli preko Mediterana do Libije. Prvo su sleteli u Tobruk, a onda u Jufru u centralnoj Libiji. Pratnja ovim Migovima bili su borbeni avioni SU-35.

U pitanju je bilo šest lovca, a svi su pripadali 116. centru za borbenu obuku lovačke avijacije (UCBP) sa sedištem u vazdušnoj bazi Astrahan/Aščšuluk (poznatoj i kao Privolžski), na teritoriji Astrahana.

Postepeno su zamenjeni novim verzijama "Mig-29SMT2" (model 9.17R) i "MiG-29UBM" (model 9.53R).

Četiri meseca kasnije, odnosno u septembru 2020., saopštena je vest da je prvi MIG-29 oboren, a ubrzo i drugi, ali se pilot katapultirao.

Četiri godine kasnije, brojno stanje u avijaciji maršala Halife Haftara ostaje nepoznato. U pitanju su "MiG-23ML Flogger G", određen broj lovca "MiG-29 Fulcrum", ali brojka i dalje ostaje nepoznata.