23.04.2024.

10:40

Foto: video printscreen/printscreen

Planeta

Milioni ljudi kreću?! Šokantan izveštaj iz Harkova! Ameri javili šta je počelo: Rusi pojačali operacije, cilj je jasan!

"Kremlj sprovodi koordinisanu vazdušno-informativnu operaciju uništavanja Harkova, kako bi ubedio Ukrajince da pobegnu i interno presele milione Ukrajinaca u iščekivanju moguće buduće ruske ofanzive na grad ili druge regione Ukrajine", navodi ISW.

Prema njihovoj analizi, zvaničnici Kremlja koriste zabrinutost zbog predstojeće ofanzivne operacije Rusije protiv Harkova kako bi pokrenuli koordinisanu informativnu operaciju, verovatno za cilj da seju paniku među Ukrajincima.

Verovatnoća uspešnog ruskog kopnenog napada na Harkov je veoma mala ako Ukrajina brzo dobije obnovljenu vojnu pomoć od Sjedinjenih Država, smatra ISW.

"Rusija pojačava udarne i obaveštajne operacije protiv Ukrajinaca u Harkovu kako bi iskoristila ograničene kapacitete ukrajinske protivvazdušne odbrane i pojačane tenzije u Ukrajini u relativno kratkom vremenskom periodu pre nego što američka vojna pomoć stigne u oblasti fronta", navodi ISW.

Kako oni navode, čini se da ruske snage nameravaju da izvrše širok prodor duboko u ukrajinske položaje severozapadno od Avdejevke (regija Donjecka), ali njihova sposobnost da to učine će verovatno biti smanjena dolaskom američke i druge zapadne pomoći na liniju fronta.