26.04.2024.

07:00

Foto: Migaloo/fotoIlustracioja

Planeta

(VIDEO) Ovo je podmorska superjahta! Ima heliodrom, bazene, bioskop! Plovidba traje 30 dana na dubini od 250 metara!

Obećavajući mešavinu luksuza i pomorske avanture bez presedana, "vodeno čudo" nazvano M5 je spremno da redefiniše koncept ekstravagancije na otvorenom moru. Moći će da zaroni 250 m ispod površine okeana i da ostane pod vodom do mesec dana.

Austrijska kompanija tako nudi krajnji beg za pronicljivu elitu. Bogati sada mogu da istražuju okeanske dubine sa stilom. Sa neverovatnom dužinom od 165,8 i širinom od 23 metra, M5 može da pređe oko 15.000 kilometra pri površinskoj brzini do 20 čvorova .

'Zaštita iznad vojnog nivoa'

Međutim, kako Migaloo ističe, prilagođavanje je ključno. Vlasnici imaju carte blanche (neograničeno ovlašćenje) da prilagode brod po svom ukusu, od spoljašnjeg stila do dizajna enterijera.

Veran etosu ekstravagancije superjahti, M5 je opremljen nizom pogodnosti koje odgovaraju kraljevskoj porodici. Od heliodroma i bazena do banje, teretane, bioskopa, umetničke galerije i prostora za zabavu sa DJ kabinom.

Svaki zamislivi luksuz je na dohvat ruke vlasnika, sa balonom na vrući vazduh i jedinicom za hranjenje ajkula koji su dodati na plovilo, osiguravajući da nijedna želja ne ostane neispunjena.

Međutim, usred uživanja, bezbednost ostaje na prvom mestu. Migaloo se udružio sa američkom kompanijom SAFE kako bi obezbedio prilagođene bezbednosne sisteme, obećavajući „zaštitu izvan vojne klase" za ono što oni opisuju kao „privatna podmorska tvrđava".

Ko će to uopšte da kupi?

Uz takvo bogatstvo dolazi i visoka cena. Iako specifični troškovi variraju u zavisnosti od prilagođavanja, procene za M5 počinju od neverovatnih dve milijarde dolara (1,87 milijardi evra), ne uključujući održavanje. Međutim, za onu elitu koja traži vrhunsko pomorsko iskustvo, ta cena bi mogla biti samo kap u moru.

Tehnologija kojom će se M5 graditi zasniva se na proverenim metodologijama sa motornih jahti i podmornica, obezbeđujući sigurnost i izvodljivost. Ipak, ostaje pitanje: "Ko ima tako duboke džepove da oživi tu podvodnu tvrđavu?".

Iako koncept luksuznih podmornica nije sasvim nov, Migaluova smela vizija pomera granice pomorske ekstravagancije. Sa prethodnim poduhvatima koji su privlačili naslove, poput privatnog plutajućeg ostrva Kokomo, koncept M5 izaziva i radoznalost i spekulacije. Hoće li uploviti u stvarnost ili će ostati samo fantastičan san?

Vreme će pokazati, ali za one koji sanjaju o vodenim avanturama, nikada nije prerano da počnu da štede.