27.04.2024.

23:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Ceo državni vrh Rusije na nogama! Opasan NATO manevar upalio sve alarme u Kremlju: Komandant je primetio...

Ona je ocenila da je "lavovski deo ratnih igara alijanse osmišljen upravo kao scenariji konfrontacije sa Rusijom" i podsetila da je i komandant kopnenih snaga NATO, američki general Deril Vilijams, primetio da Moskva pomno prati vojne manevre severnoatlantske alijanse, prenosi TASS.

- Ruska strana zaista pažljivo prati sve manevre severnoatlantskog bloka i izvlači zaključke, pre svega, da su retorika i obuka NATO trupa elementi hibridnog rata koji je kolektivni Zapad pokrenuo protiv naše zemlje - rekla je Zaharova.

Ona je poručila da je zvanična Moskva "primila k znanju brojne izjave visokih vojnih oficira NATO", konkretno, kontraadmirala Tima Henrija, zamenika komandanta združenih snaga NATO u Norfolku, koji je rekao da je cilj NATO vojnih vežbi u severnoj Evropi da se pošalje poruka Moskvi o rešenosti alijanse da brani svoje teritorije.

- Inače, lavovski deo ovakvih poteza alijanse upravo je usmeren na sprovođenje scenarija konfrontacije sa našom zemljom koju su i Vašington i njegovi saveznici još 2022. godine definisali kao najznačajniju pretnju svom strateškom konceptu. Suprotstavljanje navodno agresivnoj Rusiji je cilj postojanja NATO - rekla je Zaharova.