01.05.2024.

17:13

Foto: Foto: Reuters, Printscreen

Planeta

Udarno! Oglašen alarm u Kijevu: Naređena hitna evakuacija stanovništva, Rusi dolaze

Situacija je postala kritična, jer se linija fronta sve više približava selu, a ruske trupe su već krenule u napad na položaje ukrajinskih vojnih snaga. Portal Strana izveštava, da je od nekadašnjih 700 stanovnika u selu ostalo samo nekoliko desetina, te da je policija zadužena za organizaciju evakuacije.

Prethodnog dana, ukrajinski Telegram kanal „DeepState“ potvrdio je dalje napredovanje ruskih trupa severozapadno od Očeretina, što znači da su se sve bliže približili Novoaleksandrivki. Navodno su već zauzeli sela Keramik i Novokalinovo, ali zvanična potvrda od strane ukrajinskih oružanih snaga još uvek nije stigla.

Strana takođe beleži da ukrajinska linija odbrane kod Očeretina popušta već više od nedelju dana. Očeretino, koje se nalazi na važnoj poziciji severno od Avdijivke, sada je praktično pod kontrolom ruskih trupa.

Postoje nezvanične informacije da je jedna ukrajinska brigada napustila svoje položaje bez naređenja, što je znatno oslabilo ukrajinske snage na terenu.

Ruski proboj je bio izuzetno brz i dubok, a trenutna situacija predstavlja izazov za ukrajinske snage koje još uvek pokušavaju da stabilizuju situaciju.

S obzirom na nedostatak rovova i minskih polja duž fronta, Rusi imaju prednost u brzom napredovanju, a sledeća meta im je grad Pokrovsk, najveći grad na zapadu Donjecke oblasti.