04.05.2024.

08:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Dolazi najstrašniji mogući horor! Kad ovo počne, ceo svet će stati! Svi su mislili da gore ne može, a onda su došle jezive vesti!

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus naveo je na svom nalogu na mreži X da bi napad na Rafu mogao da ima "strašne posledice".

- SZO je duboko zabrinuta da bi vojna operacija punog obima u Rafi mogla da dovede do krvoprolića i dodatno oslabi već loš zdravstveni sistem - napisao je Tedros.

U saopštenju SZO se kaže da bi upad u Rafu značajno povećao smrtnost i morbiditet, prenosi Tajms of Izrael.

"Novi talas raseljavanja bi pogoršao prenaseljenost, dodatno ograničavajući pristup hrani, vodi, zdravstvenim i sanitarnim uslugama, što bi dovelo do povećanog izbijanja bolesti, pogoršanja nivoa gladi i dodatnog gubitka života", ističe zdravstvena agencija UN.

Iz SZO upozoravaju i da zdravstveni sistem ne bi bio u stanju da se nosi sa porastom broja ranjenih.
Naglašava se da bi tri bolnice koje su trenutno delimično operativne u Rafi postale nebezbedne i da pacijenti, osoblje, kola hitne pomoći i humanitarci ne bi mogli do njih da dođu kada se neprijateljstva intenziviraju, zbog čega bi brzo postale nefunkcionalne.

"SZO poziva na trenutni i trajni prekid vatre i uklanjanje prepreka za isporuku hitne humanitarne pomoći u i preko Gaze, u obimu koji je potreban", navodi se u saopštenju.