04.05.2024.

10:40

Foto: EPA

Planeta

Amerika ovo ne pamti! Gruzijski premijer razvalio SAD! Bajdenu i ekipi bride obrazi: Ja nisam vama...

Zakon bi zahtevao da se nevladine organizacije i mediji koji primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva registruju kao agenti stranog uticaja. SAD tvrdi da je zakon inspirisan ruskim zakonima i da nije u skladu s demokratskim vrednostima.

Kobakhidze, iz vladajuće stranke Gruzijski san, odgovorio je na kritike iz Vašingtona.

- Lažne izjave zvaničnika američkog State Departmenta o protestima na ulicama i nacrtu zakona o transparentnosti podsećaju nas na slične lažne tvrdnje bivšeg američkog ambasadora od 2020. do 2023. godine - poručio je.

Sve veći bes javnosti

Podsetimo, gruzijske bezbednosne snage su u utorak uveče upotrebile suzavac i vodene topove kako bi rasterale masu demonstranata. Zapadni političari i lokalna opozicija su izrazili zabrinutost zbog policijske represije u narednim danima.

Vlasti istraju na zakonu, uprkos sve većem besu javnosti i ponovljenim upozorenjima da bi to moglo ugroziti aspiracije zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, navodi Politico.

"Zakonodavstvo i anti-zapadna retorika Gruzijskog sna dovode Gruziju na nesiguran put. Pozivamo vlasti da dopuste nenasilnim demonstrantima da nastave da koriste svoje pravo na slobodu izražavanja", saopšteno je iz State Departmenta.

Kobakhidze im je uzvratio tvrdnjom da nije "izražavao svoju zabrinutost zbog brutalnog gušenja studentskih protesta u Njujorku", očigledno misleći na propalestinske proteste na univerzitetima u Njujorku tokom kojih je uhapšeno više od 300 demonstranata.