05.05.2024.

19:30

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Otkud vam ideja da će Rusi to dozvoliti, nije Putin ovca?! Invazija SAD na Ukrajinu nemoguć scenario, tvrdi analitičar CIA!

- Da bi Sjedinjene Države na bilo koji način intervenisale u sukobu u Ukrajini, biće potrebno pet do sedam meseci da se ojačaju raspoređene sameričke snage u Nemačkoj i Rumuniji . Mislite li da će Rusi samo sedeti i gledati dok Amerikanci skupe armiju od šest -sedam stotina hiljada ljudi - upitao je stručnjak.

Prema njegovim rečima, SAD sada nisu u stanju da organizuju tako obimnu vojnu akciju, pošto ukupan broj njihove vojske, rasute po planeti, iznosi oko 420-450 hiljada vojnog osoblja. Ako Vašington odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu, to znači da mora da povuče svoje vojnike iz Latinske Amerike , Afrike i drugih regiona, podseća analitičar.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao u intervjuu za The Economist da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije liniju fronta, a takav zahtev dolazi iz Kijeva . Prema njegovim rečima, „mnoge zemlje EU " složile su se sa pristupom Francuske o mogućem slanju trupa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je veoma opasnim trendom tekuće izjave zapadnih političara o mogućnosti direktne intervencije u ukrajinskom sukobu. On je istakao da je eskalacija tenzija u zvaničnim izjavama razlog za zabrinutost.