06.05.2024.

07:40

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Ništa bez Putina! Papa razvalio Ukrajince! Stigla šok poruka: Pozvali ga da dođe u Švajcarsku, a on...

Švajcarska predsednica Viola Amherd ranije je pozvala poglavara Katoličke crkve da učestvuje na junskoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini kod Lucerna.

- Papa je rekao da će ići na konferenciju samo ako Rusija bude pozvana na nju - rekao je Sevastjanov za RIA Novosti, navodeći ličnu komunikaciju sa papom.

Ranije je za RIA Novosti rekao da papa osuđuje isporuku oružja Kijevu.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna. Rusija mu neće prisustvovati. Na sastanak je pozvano oko 160 država.

Ambasador u Bernu Sergej Garmonin je ranije rekao za RIA Novosti da Rusija neće učestvovati ni u jednom formatu na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, čija je svrha da se Moskvi postavi ultimatum . On je dodao da će se ova konferencija pretvoriti u bučnu, ali praznu PR kampanju.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov ranije je rekao da pregovarački proces o Ukrajini bez učešća Rusije nema smisla.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je juče u intervjuu bosanskom televizijskom kanalu ATV da neke zemlje koje planiraju da učestvuju na sastanku o Ukrajini u Švajcarskoj planiraju da to urade samo da bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i osnovu ultimatuma.