Autor: Informer.rs

10.05.2024.

13:25

Foto: AP / Reuters

Planeta

Iz NATO u Moskvu upućena brutalna pretnja: Pomenuta ključna tačka i zlokobna reč - "neutralisati"!

Kalinjingrad (bivši Kenigsberg) je strateški važan grad koji je pre Drugog svetskog rata pripadao Nemačkoj, kada je Postdamskim sporazumom predat Sojvetskom savezu.

U tekstu za Blumberg, objavljenom u vreme dok je na Crvenom trgu Rusija slavila pobedu u Otadžbinskom ratu i obeležavala 79. godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom, Stavridis je govorio o Kaljiningradu kao poslednjoj preostaloj smetnji koja sprečava da se Baltičko more pretvori u „NATO jezero".

- Pogled na kartu pokazuje da je to u velikoj meri (ali ne i potpuno) tačno - obala ima nekoliko delova ruske teritorije. Ostatak priobalnog primorja je u rukama NATO-a: Švedska, Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Nemačka i Danska - napisao je penzionisani admiral američke mornarice i bivši vrhovni saveznički komandant NATO-a.

Informer

 

Stavridis je istakao da Kaljiningrad deluje kao geografski klin između baltičkih država NATO i da će morati da bude neutralisan kako ruske kopnene snage - kojih ima i u Belorusiji - ne bi mogle da preuzmu kontrolu nad kritično važnim Suvalki prelazom.

Suvalki prelaz je uski pojas između Belorusije i Kalinjingrada koji se proteže duž granice Litvanije i Poljske.

Nakon sukoba u Ukrajini, baltičke članice NATO-a su ograničile kopneni saobraćaj između ruskog kopna i Kalinjingrada pod embargom EU.

Podsetimo, ruska vojska u avgustu 2022. prebacila borbene avione i hipersonične projektile u Kalinjingrad. Ministarstvo odbrane je tada navelo da su tri aviona MiG-31 s hipersoničnim projektilima Kinžal stigla u avio bazu Čkalovsk, u sklopu “dodatnih mera strateškog odvraćanja“ i biće raspoređeni u "24-satno dežurstvo".