10.05.2024.

22:02

Foto: EPA

Planeta

"Nasilje se izgleda isplati"! Izraelski ministar burno reagovao nakon glasanja o prijemu Palestine u SB UN

Usvojena velikom većinom, rezolucija Generalne skupštine UN "nagrađuje ubice i silovatelje Hamasa i podriva napore da se oslobode taoci" koje je palestinski pokret kidnapovao 7. oktobra, piše Izrael Kac na Ks, za koga UN šalju poruku „u region ispunjen bolom: nasilje se plaća.

- Apsurdna odluka doneta danas na Generalnoj skupštini UN naglašava strukturnu pristrasnost UN i razloge zašto su se UN pod vođstvom generalnog sekretara (Antonije) Gutereša pretvorile u irelevantnu instituciju - rekao je Kac.

Palestinske vlasti su pozdravile rezoluciju

Palestinske vlasti u Ramali pozdravile su usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN. Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da će „Palestina nastaviti svoje napore da dobije punopravno članstvo u UN”.

Generalna skupština UN podržala je kandidaturu Palestine za punopravno članstvo, rekavši da ispunjava uslove i pozvala Savet bezbednosti da "pozitivno ponovo razmotri to pitanje".

Rezolucija Palestincima ne daje automatski punopravno članstvo u UN, već samo utvrđuje da ispunjavaju uslove za pristupanje.