11.05.2024.

10:19

Foto: Reuters

Planeta

Palestina dobila podršku za članstvo u UN!

Generalna skupština UN je Palestinu priznala kao kvalifikovanu za pridruživanje, preporučivši Savetu bezbednosti UN da ponovo povoljno glasa o ovom pitanju.

Glasanje 193-člane Generalne skupštine predstavljalo je globalno ispitivanje podrške palestinskih nastojanja da postanu punopravna članica Ujedinjenih nacija, što je potez kojim bi se efektivno priznala palestinska država, nakon što su SAD stavile veto na to u Savetu bezbednosti UN prošlog meseca, preneo je Rojters.

Generalna skupština je usvojila rezoluciju sa 143 glasa za i devet protiv, uključujući SAD i Izrael, dok je 25 zemalja bilo uzdržano.

Protiv su glasale Argentina, Češka, Mađarska, Mikronezija, Nauru, Palau, Papua Nova Gvineja, te SAD i Izrael. Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina i Francuska, dok su Nemačka i Velika Britanija bile suzdržane.

Od zemalja regije, za rezoluciju su glasale Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, dok su Albanija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija bile suzdržane.

To Palestincima ne daje punopravno članstvo u UN, već ih jednostavno priznaje kao kvalifikovane za pridruživanje.

Originalni nacrt rezolucije značajno je izmenjen da bi se odgovorilo na zabrinutost ne samo SAD, već i Rusije i Kine, izjavila su trojica zapadnih diplomata, govoreći pod uslovom da ne budu imenovani, preneo je AP.

Prvi nacrt bi Palestini dodelio "prava i privilegije neophodne da osigura njeno puno i efektivno učešće" na sednicama skupštine i konferencijama UN "na ravnopravnoj osnovi sa državama članicama". 

U njemu se, takođe, nije pominjalo da li Palestina može da glasa u Generalnoj skupštini, navodi AP.

Šta kaže konačni nacrt

Prema rečima diplomata, Rusija i Kina, koje snažno podržavaju članstvo Palestine u UN, bile su zabrinute da bi davanje prava i privilegija navedenih u aneksu moglo da predstavlja presedan za druge buduće članice UN, pri čemu je Rusija zabrinuta za tzv. Kosovo, a Kina za Tajvan.

Konačni nacrt koji je izglasan, odbacio je formulaciju koja bi Palestinu stavila u "ravnopravan položaj sa državama članicama", a da bi se izašlo u susret zabrinutostima Rusije i Kine, doneta je odluka da se odluka o članstvu Palestine donosi "na izuzetnoj osnovi i bez postavljanja presedana".

U aneksu je, takođe, dodata odredba koja pojašnjava da se Palestini ne daje pravo da glasa u Generalnoj skupštini niti da predlaže kandidate za agencije UN.

Zahtev za palestinsko punopravno članstvo u UN prvo treba da odobri 15-člani Savet bezbednosti, a zatim i Generalna skupština.

Rojters dodaje da ako Savet bezbednosti i izglasa u korist palestinskog članstva u UN, verovatno će se ponovo suočiti sa američkim vetom.