11.05.2024.

11:31

Foto: Reuters

Planeta

Nemački ambasador saopštio lošu vest Zelenskom i Ukrajini!

- Postoji konsenzus u NATO-u, a mislim i ovde u Ukrajini sa ukrajinskom vladom, da je članstvo u NATO-u nerealno dok je rat - rekao je diplomata u intervju za TSN.

Govoreći o tome kako bi rat mogao da se završi, Jeger je rekao da Zapad neće davati uputstva Ukrajini. Ali istovremeno je govorio protiv Minska-3 - odnosno zamrzavanja rata duž linije fronta. 

- Nećemo dati Ukrajini nikakva uputstva. Ako bude pregovora, stajaćemo na strani Ukrajine. Neće biti Minska-3. Nemačka podržava formulu mira predsednika Zelenskog (podrazumeva zahtev da se ruske trupe povuku dalje od granice iz 1991. – smatramo da je ovo prikladan pristup za okončanje ovog rata - rekao je ambasador.

Premijer Ukrajine Denis Šmigal ranije je izjavio da je Ukrajina "na korak" od poziva u NATO. Prema njegovim rečima, Kijev očekuje da dobije odgovor na zahtev za članstvo podnet u septembru 2022. godine na samitu NATO u julu u Vašingtonu.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da Ukrajina neće dobiti poziv u Alijansu na letnjem samitu.