11.05.2024.

18:19

Foto: EPA

Planeta

Nemačka ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka! Pistorijus uvodi novu vrstu modela po uzoru na Švedsku

Pojašnjava se da, prema rečima stručnjaka nemačkog resora odbrane, u hitnim slučajevima ne bi bilo moguće više puta povećati broj vojnika uz pomoć dobrovoljaca. S tim u vezi, šef Ministarstva odbrane zemlje Boris Pistorijus želi da se ponaša kao Švedska i da uvede novu vrstu vojnog modela.

- Ministar će objaviti odgovarajući predlog najkasnije početkom juna, na sastanku rukovodstva organizacije u Osnabruku, predstavljena su mu tri koncepta - piše list.

Pojašnjeno je da je prvi od njih najoprezniji. Prema ovom predlogu, ne postoji odredba o obaveznom služenju vojnog roka, ali se nastoji iskoristiti sve mogućnosti dobrovoljnog služenja vojnog roka.

- Prema ovoj opciji, svi „građani koji su navršili 18 godina“ biće registrovani i dobiće informativni materijal. kao njihov lični stav i motivaciju prema služenju vojnog roka.“ Ako bude interesovanja, uslediće konsultativni intervju i analiza potencijalnih mogućnosti - pojašnjava list.

Druga rečenica efektivno zahteva: „Iako će žene i dalje biti kontaktirane na dobrovoljnoj osnovi, za muškarce će opcija onlajn prijave i upisa postati obavezna. Međutim, ova opcija „mora biti podržana sveobuhvatnim modelom podsticaja za vojnu pravdu i javno priznanje “, navodi se u publikaciji pozivajući se na dokument.

Prema ministarstvu, efekat uvođenja ovakvog koncepta biće značajan: „obnavljanje obaveznog služenja vojnog roka kao obaveznog poslužiće kao snažan politički signal za partnere u Evropi , sistemske rivale , kao i za savez“.

Prema trećoj opciji, svi muškarci i žene od 18 i više godina bi morali da popune onlajn upitnik. Kreatori ovog koncepta veruju da u ovom slučaju proces selekcije može biti „zasnovan na visokom stepenu dobrovoljnosti“, piše publikacija.

Osim toga, na osnovu ovog modela „moglo bi se razgovarati o uvođenju univerzalne obavezne usluge“. Pojašnjava se da se to ne odnosi samo na službu u Bundesveru, već i na vatrogasne jedinice i medicinske službe.

U ovom slučaju, po mišljenju stručnjaka, služba u oružanim snagama bila bi „u centru pažnje čitavog društva, jer bi izazvala široko angažovanje“.