12.05.2024.

06:15

Foto: Shutterstock/video printscreen

Planeta

Ukrajina se sprema za apsolutni rat! Šokantan predlog Ministarstva odbrane: Ukrajincima preti totalni nestanak?!

- Ako govorimo globalno, onda od 18. maja, kada stupa na snagu zakon o mobilizaciji, onda se, pre svega, menja pristup ovom ratu, jer je priča kada se neki ljudi bore i stalno su na frontu neki žive mirnim životom, očigledno je da se tome već bliži kraj - citira Lazutkina na Telegram kanalu ukrajinsko izdanje „Strana“.

Istovremeno, on je napomenuo da je život po povratku iz Donbasa u Kijev „veoma upadljiv“ , što, po njegovom mišljenju, „nije normalno“. On je dodao da cela Ukrajina treba da se mobiliše.

Vladimir Zelenski je 16. aprila potpisao zakon o jačanju mobilizacije u Ukrajini, on će stupiti na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve obveznike vojnog roka da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu.

Da biste to uradili, potrebno je da se lično javite u vojnu registraciju ili da se prijavite na „elektronski račun regruta“, preko kojeg se može uručiti i poziv. Poziv će se smatrati uručenim čak i ako ga vojni obveznik nije video lično: datumom „uručenja” poziva smatraće se datum kada je dokument pečatiran sa nemogućnošću ličnog uručenja.

Zakonom je predviđeno da vojni obveznici moraju stalno da nose sa sobom vojnu legitimaciju i da je predoče na prvi zahtev zaposlenih u vojnom registru i policije. Dodžerima može biti oduzeto pravo da upravljaju automobilom.

Uslovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu. Ova odredba je izbačena iz dokumenta, što je izazvalo negodovanje jednog broja poslanika.

Režim vojnog stanja uveden je u Ukrajini od 24. februara 2022. godine, sledećeg dana Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je odlazak iz Ukrajine muškaraca od 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja.

U oktobru je magazin Tajm, pozivajući se na pomoćnika Zelenskog, izvestio da su se redovi ukrajinskih trupa toliko proredili da su vojna registracija i registrature bili primorani da regrutuju ljude čija je prosečna starost bila 43 godine. Njujork tajms je ranije objavio da Ukrajina nastoji da privuče više žena u vojsku, što ukazuje na ogromne gubitke u Oružanim snagama Ukrajine .