12.05.2024.

08:59

Foto: Reuters

Planeta

Ruske rakete nad Ukrajinom obaraće se iz zemalja NATO?! U Bundestagu imaju novi plan po uzoru na američke, francuske i britanske akcije

Kako je rekao poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije Roderih Kizeveter, uz pomoć "prekogranične" protivvazdušne odbrane, zapadne zemlje mogle bi da obaraju ruske projektile iznad Ukrajine.

- To će smanjiti opterećenje na ukrajinsku PVO i omogućiće joj da zaštiti front - rekao je Kizeveter, navodeći kao primer akcije američkih, britanskih i francuskih vojnika prilikom odbijanja iranskog napada na Izrael u aprilu ove godine.

Tu ideju je podržalo i nekoliko poslanika iz stranaka vladajuće "semafor koalicije". Agneška Bruger iz partije "Zeleni" smatra da bi bilo "ispravno" da se sistemi PVO rasporede na granicama zemalja koje graniče sa Ukrajinom kako bi se zaštitili njeni zapadni regioni.

- Dugoročno gledano, ne treba isključiti mogućnost da protivvazduhoplovnu odbranu Ukrajine obezbeđuju Poljska i Rumunija - rekao je šef komiteta Bundestaga za evropsku politiku Anton Hofrajter.

Međutim, kako je dodao, u ovom trenutku ta ideja "nije predmet rasprave", pošto je prioritet isporuka tehnike i municije Ukrajini.

Poslanik Markus Faber iz frakcije "Slobodnih demokrata" smatra da bi vazdušni prostor iznad pograničnih područja Ukrajine "u principu" mogao da bude zaštićen sistemima PVO sa teritorije NATO, ali, po njegovim rečima, već se primećuje nestašica lansera i raketa.

Ranije je nemački stručnjak za bezbednost i politički savetnik Niko Lange predložio NATO da obara ruske rakete iznad Ukrajine, koristeći protivvazduhplovne sisteme koji su raspoređeni u Poljskoj ili Rumuniji.