12.05.2024.

18:35

Foto: EPA

Planeta

Atina se hitno oglasila! Odnosi Grčke i Severne Makedonije narušeni: Nova predsednica prekršila sporazum

Davkova je ranije danas položila svečanu zakletvu i tom prilikom nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, uprkos tome što se u tekstu zakletve, koji je pročitao odlazeći predsednik Sobranja Jovan Mitreski, pozivajući Siljanovsku da ponovi, država pominje kao Severna Makedonija.

Grčka hitno reagovala

Ambasadorka Grčke je nakon toga napustila Sobranje u znak protesta, a usledila je i reakcija Ministarstva spoljnih poslova Grčke, prenose grčki mediji.

Tokom današnje zakletve u Sobranju, i uprkos činjenici da se u zvaničnom tekstu zakletve navodi "Severna Makedonija", nova predsednica Republike Severne Makedonije, Silijanovska-Davkova, izabrala je da svoju zemlju nazove Makedonija, navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva.

- Ovim aktom se očigledno krši Prespanski sporazum, kao i Ustav susedne države, koji je usklađen sa međunarodnim obavezama - ističe se.

- Grčka vlada, uprkos primedbama koje je iznela kao protivljenje prilikom ratifikacije sporazuma, poštovala ga je kao ratifikovani međunarodni ugovor koji ima prednost nad bilo kojom drugom odredbom zakona - navodi se u saopštenju.

- Grčka, u tom kontekstu, kategorički navodi da dalji napredak u bilateralnim odnosima sa Severnom Makedonijom, kao i njen evropski kurs zavise od pune primene Prespanskog sporazuma i pre svega od upotrebe ustavnog imena zemlje - zaključuje se.

Skoplje i Atina potpisali su Prespanski sporazum 2018. godine, čime je okončan 27-godišnji spor oko imena Makedonije kojim je ta zemlja promenila ime u Republika Severna Makedonija, a Grčka, zauzvrat, nije sprečavala ulazak te države u NATO alijansu.