12.05.2024.

20:47

Foto: Reuters

Planeta

Šojgu dobio novu dužnost! Bivši ministar odbrane neće biti otpisan

Ruski predsednik Vladimir Putin napisao je ukaz o imenovanju ministra odbrane Sergeja Šojgua za sekretara Saveta bezbednosti, gde će zameniti Nikolaja Patruševa, saopštio je Kremlj u nedelju.

Kako je izjavio predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, Šojgu će, kao sekretar Saveta bezbednosti, istovremeno biti zamenik šefa države u komisiji za vojno-industrijski kompleks.

Pored toga, on će nadgledati aktivnosti Federalne službe za vojno-tehničku saradnju. Prema rečima Peskova, Šojgu će nastaviti da radi u oblasti koju poznaje iznutra.

Što se tiče Patruševa, Kremlj će naknadno saopštiti njegovu novu poziciju.

Prema rečima portparola Dmitrija Peskova, Putin je odlučio da dodeli „civilu“ da vodi ministarstvo odbrane, navodeći da je neophodno da agencija prihvati inovacije i progresivne koncepte.

Portparol Kremlja je dodao da će Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Ministarstva odbrane, ostati na dosadašnjoj funkciji.

Ranije je otkriveno da je među kandidatima koji je Putin predložio za položaj u vladi u rekonstrukciji vlade, vršilac dužnosti prvog predsednika vlade Andrej Belousov izabran da preuzme funkciju ministra odbrane. Tokom poslednjeg predsedničkog mandata, nadzirao je socio-ekonomski sektor.