13.05.2024.

06:15

Foto: Reuters

Planeta

Šamarčina Vašingtonu, ovo se nikad pre nije dogodilo! Kinezi upali u 'Norfolk'

Kineski satelit "Tajđing-4 03" nedavno je detaljno snimio pomorsku bazu američke mornarice "Norfolk". Na snimcima se mogu videti tri američka nosača aviona, dva ratna broda klase "Arli Berk" i četiri neidentifikovana broda, izveštava "Nešenel interest".

"Norfolk" je jedna od najvažnijih baza američke mornarice na istočnoj obali SAD sa 14 pristaništa i 11 hangara u kojoj se servisira 75 brodova i 134 aviona!

Informer

 

Američki medij navodi da je "Tajđing-4 03" deo "sazvežđa od pet satelita" koji se nominalno koristi za naučna istraživanja i istraživanja životne sredine. Opremljen je radarom sa sintetičkim otvorom (SAR) i procesorima veštačke inteligencije za brzo otkrivanje i identifikaciju ciljeva na moru i aerodromima i prenos slike u realnom vremenu. 

Publikacija ističe i da je Kina i ranije koristila veštačku inteligenciju kako bi unapredila sposobnosti svojih komercijalnih satelita, omogućavajući im da postanu moćna obaveštajna, nadzorna i izviđačka sredstva.

Pentagon je, podsetimo, bio u stanju uzbune i u maju 2022. godine, kada je otkrio kako kineski satelit sa veštačkom inteligencijom prati nosač aviona USS "Hari S. Truman" tokom vojnih vežbi kod obala Long Ajlenda u Njujorku, pružajući Pekingu u realnom vremenu koordinate brodova američke ratne mornarice.

Informer

 

Vojni ekspert Majk Fredenburg iz SAD upozorava da Kina sada može da skenira ogromne delove okeana kako bi automatski otkrila i identifikovala brodove, obezbedila podatke u realnom vremenu za lansiranje raketa, što joj omogućava napad na nosače i druge ratne brodove na moru.

Fredenburg primećuje da brz napredak Kine u kvalitetu i kvantitetu njenih satelita za snimanje predstavlja primer njene civilno-vojne integracije kroz razvoj naprednih tehnologija dvostruke namene. On napominje da su, iako SAD imaju više satelita u orbiti nego Kina, američki sateliti u  proseku stariji, a mnogi su pri kraju svog radnog veka.

Trka u izgradnji špijunskih satelita između SAD i Kine poslednjih meseci je eskalirala, pri čemu obe strane koriste svoje komercijalne svemirske sektore da bi stekle prednost brzog lansiranja.

Američke svemirske snage (USSF) i Nacionalna izviđačka kancelarija (NRO) planiraju da naprave nekoliko satelita za ciljanje koji će se lansirati u nisku orbitu Zemlje kao deo stalnog napora da se poveća broj satelita za obaveštajne i vojne svrhe.

Jeftiniji i opasniji od aviona

Vojni eksperti ističu da su, u poređenju sa avionima, sateliti jeftiniji za rad, ne zahtevaju velike posade za podršku i manje su ranjivi na rakete dugog dometa. 
Ipak, navode oni, špijunažu u svemiru je teško sakriti, a napad na špijunske satelite može dovesti do sukoba.