13.05.2024.

07:57

Foto: Reuters/AP

Planeta

Ko je tačno Andrej Belousov, Šojguov naslednik!? Mnogi ga pamte kao bliskog saradnika Medvedeva

Na Ekonomskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta "M.V. Lomonosov" diplomirao je 1981, a do 1986. bio je istraživač pripravnik, pa mlađi istraživač u Laboratoriji za modeliranje mašinskih sistema Centralnog ekonomsko-matematičkog instituta Akademije nauka SSSR.

Naučni rad nastavlja u Institutu za ekonomiju i predviđanje naučno-tehnološkog progresa Akademije nauka SSSR, odnosno Institutu za nacionalno ekonomske prognoze Ruske akademije nauka gde je od 1986. do 2006. bio mlađi naučni saradnik, naučni saradnik, zatim viši naučni saradnik i konačno rukovodilac laboratorije.

Informer

Andrej Belousov

Takođe, od 2000. do 2006. bio je generalni direktor Centra za makroekonomske analize i kratkoročne prognoze, a u istom periodu bio je i slobodni savetnik predsednika Vlade Ruske Federacije.

Informer

Belousov sa Putinom

Od 2006. do 2008. obavljao je dužnost zamenika ministra ekonomskog razvoja i trgovine Ruske Federacije, dok je od 2008, pa u naredne četiri godine bio direktor Odeljenja za ekonomiju i finansije Vlade Ruske Federacije.

Informer

Andrej Belousov

Kada je Dmitrij Medvedev 2012. godine preuzeo funkciju premijera Rusije, imenovan je kao ministar za ekonomski razvoj, a 2013. postao je savetnik predsednika za ekonomska pitanja. Pošto je Mihail Mišustin zamenio Medvedeva na mestu premijera, Belousov je tada imenovan kao prvi zamenik predsednika Vlade.