14.05.2024.

08:56

Foto: You Tube Printscreen

Planeta

Kina poslala Putinu nekoliko hiljada "pustinjskih krstova", lično je obavio inspekciju! Britanci kažu da Rusi napadaju noću baš u ovim vozilima

- Lakša, brža vozila namenjena svim terenima po svemu sudeći se od početka ove godine koriste za udare na ukrajinske pozicije, prevoz osoblja do linije fronta i izviđačke misije - saopšteno je iz Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Navodi se da je Rusija, navodno, kupila 2.100 kineskih ATV vozila koja nose naziv "Dezertkros 1000-3" (Pustinjski krst ili Pustinjski prelaz).

Inspekciju nekih od tih vozila lično je u novembru prošle godine obavio ruski predsednik Vladimir Putin.

- Od početka 2024. Rusija je, po svemu sudeći, povećala korišćenje lakih vozila, poput vozila namenjenih svim terenima i terenskih motora, kako bi prevozili ljudstvo do linije fronta i obavljali napade na ukrajinske pozicije, posebno noću - navedebo je iz britanskog ministarstva.

U saopštenju je ocenjeno da je ruska vojska time zaštitu koju pružaju oklopna vozila i njihovu vatrenu moć zamenila za mobilsnost kojom raspolažu ova laka vozila, ali koja su "daleko ranjivija" od oklopnih varijanti.

- Ukrajinski dronovi su već pokazali da su sposobni da efikasno pogađaju ova vozila - zaključilo je britansko ministarstvo.