14.05.2024.

14:55

Foto: Printscreen/Telegram/sputnik

Planeta

Putinova "seča" u Rusiji! Ovo je nastavak skandala, posle Šojguovog zamenika priveden i Kuznjecov!

- Jurij Kuznjecov sumnjiči se da je izvršio krivično delo iz čl. 290 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (primanje mita u posebno velikim razmerama). Prema istrazi, Kuznjecov je 2021–2023, kao načelnik 8. uprave Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, primio veliki mito od predstavnika komercijalnih struktura za vršenje određenih radnji u njihovu korist - navodi se u saopštenju.

Prilikom pretresa mesta boravka osumnjičenog, otkrivena su i oduzeta novčana sredstva u rubljama i stranoj valuti u iznosu većem od 100 miliona rubalja (oko milion evra), kao i zlatnici, kolekcionarski satovi i luksuzni predmeti.

Na osnovu molbe istražitelja, sud je za Kuznjecova odredio preventivnu meru pritvora.

Načelnik Glavne uprave za kadrove Ministarstva odbrane je od 2010. do 2023. bio načelnik 8. uprave Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, a u maju 2023. postavljen je na mesto načelnika Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane Rusije. 

U zvaničnoj biografiji Kuznjecova na sajtu Ministarstva odbrane navodi se da je "služio na različitim pozicijama u službi za zaštitu državnih tajni".

Tokom 2000-ih radio je na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Rusije, a kasnije u odeljenju za finansijsko-ekonomske aktivnosti Centralne kancelarije Ministarstva odbrane.

Podsetimo, pre tačno tri nedelje zamenik ministra odbrane Rusije Timur Ivanov priveden je zbog sumnje da je primio mito. Ovo je saopštio ruski Istražni komitet.