Autor: Informer.rs

14.05.2024.

23:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Major američke vojske dao ostavku zbog uloge Pentagona u masakru Palestinaca u Gazi! Nisu svi kao Bajden i ekipa!

Bivši oficir vojske Sjedinjenih Država objasnio je da je ostavku dao pre nekoliko meseci zbog osećaja krivice i srama zbog upletenosti američke vlade u stradanje civilnog stanovništva u pojasu Gaze.

Major Harison Man je o svojim razlozima za ostavku govorio u pismu objavljenom na Linkdinu u ponedeljak. On je napisao da oseća stid i krivicu jer je pomagao politiku SAD, za koju je rekao da je doprinela masovnom ubijanju Palestinaca.

Istako je i kako je u nekom trenutku morao odlučiti da li hoće da svojim delima nastavi da učestvuje u masovnom ubijanju dece, ili ne.

S druge strane, zvaničnik DIA  istako je za novinsku agenciju Rojters da su ostavke zaposlenih rutinska pojava u DIA kao i kod drugih agencija.

- Zaposleni daju ostavke na svoje pozicije iz bilo kog razloga i motiva - rekao je on.

Informer

 

Treba istaći i da je još nekoliko američkih vojnih lica dalo ostavke otkako je počeo sukob u Gazi koji je izazvan napadom Hamasa na južni Izrael u oktobru prošle godine i kada je ubijeno najmanje 1.139 ljudi dok je 240 zarobljeno. 

Oficiri koji su napustili američku vojsku javno su osudili ulogu Vašingtona u Gazi. Najdrastičniji primer je slučaj avijatičara Arona Bušnela koji je preminuo nakon što se zapalio u znak protesta ispred izraelske ambasade u Vašingtonu u februaru. 

Informer

Reuters

 

Podsetimo, tokom sedam meseci rata, prema podacima Ministarstvo zdravlja Gaze, stradalo je 35.000 Palestinaca, uglavnom civila, pri čemu je većina stanovništva enklave od 2,3 miliona raseljena i nema dovoljno hrane i lekova.

Informer

EPA

 

Izrael je nedavno u bombaškom napadu usmrtio humanitarce neprofitne nevladine organizacije "Svetska kuhinja" koja je imala dozvolu, obeležja i garanciju od izraelske vojske da se neometano kreće u trusnim područjima Gaze.
Uprkos tome predstavnici "Svetske kuhinje" su na svom zvaničnom vebsajtu objavili da je organizacija nastavila sa delovanjima u Gazi u cilju dopemanja obroka civilima.