14.05.2024.

22:13

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Šok snimak! Ruski dronovi uništavaju NATO artiljeriju u Ukrajini! Ni dugmići nisu ostali!

Ruski Telegram kanal Nordvind je u petak objavio da je bespilotna letelica Lancet kamikaza uništila potpuno novu SPG 2S22 Bogdana kalibra 155 mm u blizini naselja Borščevaja, nekih 20 kilometara  severno od Harkova. Ovi SPG-OVI mogu da koriste granate standarda NATO-a i pogađaju ciljeve udaljene do 50 km.

Prema Nordvindu, Ukrajina ima samo nekoliko takvih samohodnih topova, a "Bogdana" sa snimka je uspela da ispali samo jedan metak pre nego što je uništena.

Kanal je objavio i video snimak iz vazduha, na kojem se vidi kako vozilo juri seoskim putem. Potom se vidi kako haubica već stoji i spremna je za borbu, a onda i puca, dok nekoliko ukrajinskih vojnika juri okolo.

SPG zatim direktno pogađa nešto što izgleda kao ruska bespilotna letelica, a vatra i dim izbijaju iz vozila. Sudbina posade je nejasna.

Međutim, izgleda da ovo nije jedini SPG Bogdana koji su ruske snage uništile u Harkovskoj oblasti. Snimak koji je u utorak podelio Telegram kanal Arhanđeo Spetsnaz Z prikazuje još jednu Bogdanu koja traži sklonište u malom šumarku okruženom nečim što izgleda kao pešadijski rovovi ili protivtenkovski rovovi.

Šumu tada pogađa dron i izbija požar tamo gde se SPG sklonio. Vozilo, koje je već u plamenu, tada se vidi kako napušta svoju poziciju i kreće niz put, na kraju se zaustavlja dok vatra i dalje besni.

U međuvremenu, Telegram kanal Voenarcher sugerisao je da je Ukrajina možda izgubila čak tri Bogdane u tom sektoru, pozivajući se na drugi video koji prikazuje tinjajući SPG napušten na ivici puta negde u Harkovskoj oblasti. Nejasno je, međutim, da li je ovaj konkretan SPG isti onaj koji je viđen u prethodnim video snimcima ili novi.

Bespilotne letelice Lancet, koje su prvi put predstavljene 2019. godine, ruske trupe uveliko koriste za gađanje teškog ukrajinskog oklopa. I zapadni i ukrajinski zvaničnici opisali su bespilotnu letelicu kao jedno od najmoćnijih vojnih oruđa u arsenalu Moskve.

Video snimci uništavanja ukrajinskih haubica stižu u trenutku kada je Rusija izvršila seriju napada na oblast Harkov. Moskva je prijavila zauzimanje nekoliko naselja u toj oblasti. Ukrajina je rasporedila rezerve u tom sektoru, ali Kiril Budanov, šef kijevske vojne obaveštajne službe, opisao je ukupnu situaciju kao kritičnu i "na ivici".