15.05.2024.

10:38

Foto: Reuters

Planeta

Zbog ovoga je nastao haos u zemlji! Parlament Gruzije usvojio zakon o stranim agentima!

Od kada je vladajuća partija Gruzijski san inicirala zakon o stranim agentima u parlamentu u aprilu, on je izazvao izuzetno negativnu reakciju opozicionih snaga koje smatraju da je usmeren na "stigmatizaciju" nevladinih organizacija i slobodnih medija koji nisu pod kontrolom vlasti, prenosi Interfaks Rusija.

Prema izjavi predsednika partije Gruzijski san Iraklija Garibašvilija, u Gruziji je registrovano skoro 31.000 nevladinih organizacija.

Komisija za pravna pitanja gruzijskog parlamenta tokom jučerašnjeg dana je u trećem čitanju usvojila zakon o stranim agentima, a demonstranti su dan ranije počeli da se okupljaju ispred parlamenta kako bi sprečili poslanike da razmotre dokument. 

Gruzijski parlament podržao je 1. maja u drugom čitanju Zakona o transparentnosti stranog uticaja kojem su se usprotivili gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, opozicija i zapadne diplomate koje smatraju da je zakon prepreka integraciji zemlje u Evropsku uniju. 

Američki Stejt department saopštio je da je nacrt zakona usmeren na podrivanje građanskog društva u zemlji. 

Lideri partije Gruzijski san-Demokratska Gruzija koji su predlagači zakona, tvrde da zakon služi samo u svrhu osiguravanja transparentnosti stranih sredstava koja se pružaju nevladinim organizacijama i medijima.

Zurabišvili je najavila da će staviti veto na zakon. Gruzijski parlament sada ima 10 dana da joj pošalje nacrt. Predsednica ima dve nedelje da potpiše ili stavi veto, ali parlament može da poništi njen prigovor prostom većinom.

Od 15. aprila, opozicija i građanski aktivisti održavaju mitinge u Tbilisiju protiv zakona, koji su više puta eskalirali u sukobe sa pripadnicima policije, a policija je koristila biber sprej i vodene topove da rastera demonstrante.

Američki Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) donesen je 1938. godine i zahteva od lobista koji rade u ime stranih vlada da se registruju kod savezne vlade, tj. ministarstva pravde. 

Nevladine organizacije finansirane u inostranstvu moraju periodično javno da objavljuju izveštaje o aktivnositma, odnosu da stranim finansijerom, kao i uplate koje dobija.

FARA ne zabranjuje lobiranje za strane interese, niti zabranjuje ili ograničava bilo kakve specifične aktivnosti. Njegova eksplicitna svrha je promovisanje transparentnosti u pogledu stranog uticaja na američko javno mnjenje, politiku i zakone; u tom cilju, DOJ je dužan da takve informacije učini dostupnim javnosti. Zakon je donet prvenstveno da bi se suprotstavila nacističkoj propagandi, sa početnim fokusom na krivičnom gonjenju subverzivnih aktivnosti, a od 1966. godine, izvršenje je prešlo uglavnom na građanske kazne i dobrovoljno poštovanje.