15.05.2024.

12:11

Foto: Reuters

Planeta

Spremali mu strašan scenario! Erdogan dobio šokantnu vest, usred noći okupio šefove službi, pokrenuta hitna akcija!

U Turskoj je veliko uzbuđenje izazvalo otpuštanje jednog broja policajaca u Upravi za bezbednost Ankare, optuženih za veze sa zločinačkom organizacijom Ajhan Bora Kaplan. Njihovi domovi su pretreseni radi zaplene digitalnog materijala.

Saveznik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, lider Partije nacionalističkog pokreta (MPR) Devlet Bahčeli, rekao je da možda postoji zavera protiv vlade i da se to ne može uraditi samo uklanjanjem nekoliko policajaca. Političar je, govoreći na partijskom sastanku u parlamentu, upozorio na mogućnost ponavljanja pokušaja državnog udara 2016. godine.

- Predsednik Erdogan održao je hitan noćni sastanak sa ministrom pravde Iilmazom Tunčom i šefom Nacionalne obaveštajne organizacije Ibrahimom Kalinom u predsedničkoj rezidenciji nakon Bahčelijevih izjava - piše list.

Informer

Redžep Tajip Erdogan

Očekuje se da će Erdogan o toj temi govoriti na proširenom sastanku vladajuće stranke u parlamentu u sredu.

Turske vlasti optužuju organizaciju Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD, koju nazivaju FETO (Fetulahistička teroristička organizacija), za umešanost u pokušaj državnog udara u julu 2016.

U Turskoj je posle ustanka uhapšeno više od 80 hiljada ljudi, oko 150 hiljada državnih službenika, uključujući i vojna lica, otpušteno je ili suspendovano sa posla. Sam Gulen je osudio pokušaj puča i odbacio optužbe.