15.05.2024.

20:38

Foto: reutres/drustvene mreze

Planeta

Prvi rezultati istrage! Atentat na Roberta Fica je politički motivisan! Minisitar policije se obratio Slovacima!

Eštok poručuje da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti zvaničnike koji bi mogli biti meta ovakvih napada, uključujući novinare i javne ličnosti. Naveo je i da će apelovati na potpredsednika "da sazove Savet bezbednosti radi procene situacije" i dodao da je napad na premijera je napad na demokratiju i "najtužniji dan za demokratiju u Slovačkoj.

Eštok je uputio poruku građanima da "na mržnju ne odgovaraju mržnjom", a napadu je prethodilo širenje mržnje na društvenim mrežama. 

- Ono što je sada počelo, posejali su mnogi od vas svojom mržnjom. Mržnja prema svakom političaru i svim političkim partijama treba da prestane, a vlasti čine i činile su sve da zaštite političare - jasan je ministar policije.

Eštok kaže da će sada biti ponuđena zaštita svim ustavnim zvaničnicima.

Kad je reč o samom atentatu, Matuš Šutaj Eštok kaže da je današnji incident bio napad na demokratiju i samu državu.

On kaže da je izvršilac napada "pucao pet puta" i da je premijer u "kritičnom stanju".

Nalazi početne istrage ukazuju da je napad "politički motivisan".

Stigma koja će Slovačku proganjati godinama

Ministar odbrane Robert Kalinak kaže da su ljudi u Slovačkoj oduvek bili poznati kao tolerantni i da su uvek mogli da razgovaraju o stvarima.
- Ono što se danas dogodilo je stigma koja će nas proganjati dugi niz godina. U ovom trenutku svi razmišljamo o stanju našeg premijera Roberta Fica i nadamo da je dovoljno jak da se izbori sa ovom traumom - kaže on.
Kalinak otkriva da je operacija premijera Fica trajala tri sata i da je situacija zaista loša.
- Trenutno nema dobrih vesti - istakao je on.