16.05.2024.

07:00

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Nafta i gas iz Rusije nesmetano teku u EU - i to legalno! A, licemeri iz Brisela i od Srbije traže da uvede sankcije Moskvi!

Prema istraživanjima, samo kroz tri turske luke Rusija je mogla da ostvari prihod od do tri milijarde evra za godinu dana nakon što je Evropska unija uvela zabranu uvoza ruskog goriva u februaru 2023. godine.

Podsetimo, u decembru 2022. godine Grupa sedam, Evropska unija i Australija uvele su takozvani plafon cena ruske nafte koja se isporučuje morem i on iznosi ne više od 60 dolara po barelu.

Pored toga, države EU su uvele embargo na snabdevanje ruskom naftom i naftnim derivatima (za koje je, inače, takođe uvedena gornja granica cena ). Kao odgovor, ruski predsednik Vladimir Putin zabranio je snabdevanje naftom privatnim i pravnim licima koja se pridržavaju ograničenja koja su nametnule zapadne države.

Istovremeno, ranije su se u evropskoj i američkoj štampi pojavili materijali u kojima se navodi da ruske energente i dalje kupuju zapadne kompanije. Ili na način opisan u materijalu Politiko, ili nakon obrade u trećim zemljama kao, na primer kada indijske rafinerije nafte evropskim kompanijama prodaju benzin i dizel proizveden od ruske nafte.

Pored toga, Evropa beleži povećanje isporuka tečnog prirodnog gasa iz Rusije, iako EU tvrdi da su se zemlje članice oslobodile zavisnosti od ruskih energenata. 

Tako francuski predsednik Emanuel Makron kaže da povećanje isporuka LNG-a iz Rusije ne znači da njegova zemlja zavisi od njih. DSa sve bude još interesantnije, Francuska najviše kupuje  tečnog prirodnog gasa iz Rusije od svih država EU. I nema nameru da u dogledno vreme bilo šta promeni.

Istovremeno, licemerni Brisel od država koje nisu članice EU, pa tako i od Srbije, traži da uvedu sankcije Moskvi!