15.05.2024.

23:35

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Najzad! Rusi uništili i hrvatski raketni bacač! Jurili su ga bezmalo dve godine, čim su ga našli, pretvorili su ga u pepeo!

Prema rečima portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igora Konašenkova, MLRS su uništile jedinice grupe Centar, koje su „poboljšale taktičku situaciju i porazile formacije tri brigade Oružanih snaga Ukrajine".

Hrvatski raketni bacač uništila je ruska bespilotna letelica Lancet. Ruski portal Reporter piše da je Lancet u poslednjih nekoliko dana uništio tri MLRS, od kojih je jedna bila sovjetska MLRS Grad.

- Uništenje sovjetskog grada nije novost - piše Reporter i dodaje da drugi slučajevi „zaslužuju veću pažnju".

- Činjenica je da je Lancetov ulov bio retki hrvatski MLRS RAK-12, postavljen na šasiju oklopnog vozila Humvee. Uz pomoć ovih sistema nacionalisti mogu da pucaju na kratke udaljenosti i da napadnu pešadiju ruskih oružanih snaga - piše portal Reporter.

Mediji dodaje da se na objavljenom snimku "jasno vide trenutak uništavanja hrvatskog lansera", kao i da je MLRS bio spremne za vatru kada ga je  primetio ruski izviđački dron.

Višecevni raketni sistem RAK-SA-12 kalibra 122 mm je raketno oružje namenjeno za realizaciju iznenadnih i snažnih vatrenih udara na daljinama od 800 do 8.500 metara. Proizvodi ga "M Adler D", istarska kompanija koja proizvodi oružje i vojnu opremu, piše Indeks.