16.05.2024.

22:00

Foto: Shutterstock/Reuters/Profimedia

Planeta

Smena Šojgua taktički potez! Rusi spremaju povratak generala "Armagedon": Surovikin se vraća

Sada se razgovara o budućnosti zamenika bivšeg ministra odbrane Rsuije Sergeja Šojgua, za koje je malo verovatno da će nastaviti da budu na svojim pozicijama.

Imenovanje Belousova bilo je poklon za vojsku

Sergej Šojgu napušta svoju funkciju, ali ne nestaje iz vida, prelazeći na mesto sekretara Saveta bezbednosti. Na ovoj poziciji radiće pod rukovodstvom predsednika i njegovog zamenika Dmitrija Medvedeva.

Ovu odluku pozitivno su primili oni koji se nalaze u Ukrajini, primetio je vojni ekspert Jevgenij Mihajlov.

Informer

Andrej Belusov

- U stvari, bilo ko umesto Šojgua bi bio poklon za njih, ali dolazak Belousova je dvostruki i trostruki poklon, jer se on retko ističe u negativnom smislu, ali ima dovoljno pozitivnih aspekata  - rekao je.

Šojgu, koji je bio na čelu ministarstva odbrane od 2012. godine, izgradio je sistem za sebe. Sada su i njegovi zamenici pod pretnjom smene. Prema telegram kanalu BRIEF, čiji se uvidi, međutim, ne ostvaruju uvek, zamenik ministra odbrane, Calikov, je već podneo ostavku.

Upitno je i dalje prisustvo Sadovenka i Krivoručka na njihovim pozicijama. Pretpostavlja se da će Belousov dovesti svoj tim u odeljenje.

To što će novi šef resora dovesti svoj tim, čini se logičnom odlukom. U ovom slučaju, „stari“ funkcioneri neće usporiti inicijative novog ministra.

Šojguova ostavka je taktički potez

Izvori sugerišu da je Šojgu, preuzimajući svoju novu poziciju, sebi obezbedio uticajnu poziciju i pripremio mesta za svoje pristalice.

Napominje se, i da će Federalna služba za vojno-tehničku saradnju sada izveštavati Savet bezbednosti, što može da pojednostavi rešavanje birokratskih pitanja.

„U stvari, ništa se suštinski nije promenilo- ista osoba ima poluge, međutim, preko Saveta bezbednosti će, možda, postati lakše rešiti određene birokratske prepreke da se FSVTS očisti“, piše na Telegram kanalu „Ribar“, vojni ekspert Mihail Zvinčuk.

Informer

Sergej Šojgu

Analitičari smatraju, da Šojguova ostavka nije kazna, već pre taktički potez koji će omogućiti sprovođenje reformi u ministarstvu. Očekuje se da će novi menadžment moći efikasno da se nosi sa aktuelnim izazovima.

„Oko Ministarstva odbrane sada ima mnogo novca, a kao što je pokazao slučaj Timura Ivanova, korupcija će ponekad preći sve razumne granice, međutim, sada će biti manje zamerki na ukrajinski front“, prenose ruski mediji.

Međutim, bloger Sergej ZERGULIO Koljasnikov smatra da vreme za povratak „General Armagedona“ na ukrajinski front još nije došlo, a možda i neće doći. On je istakao da Putin ne razmišlja u sadašnjem trenutku, već u budućnosti. I zato je Afrika važna destinacija.

„Zbog toga želimo da general-heroj Rusije, Sergej Vladimirovič Surovikin, brzo porazi svoje „drage zapadne partnere“ u Africi i vrati se kući. Ovde je takođe rat, a on je ovde zaista potreban“, piše Koljasnikov.

Društvo čeka pozitivne promene

Očigledno je da je u bliskoj budućnosti malo verovatno da će neko od funkcionera ostati bez posla. Pitanje je samo da li će biti novih krivičnih dela i penzionisanja.

Informer

Sergej Surovikin

Tim novog ministra odbrane radiće uzimajući u obzir realnost sukoba koji je u toku i geopolitičku situaciju u svetu. Patriotska zajednica očekuje efikasna rešenja od Belousova i njegovog tima.

Predsednikova mudrost leži u činjenici da je sada Rusiji potreban ministar odbrane – ekonomista koji će nadgledati razvoj opšte privrede zemlje zajedno sa vojnom ekonomijom, i koji ima razumevanje za potrebe trupa u opremi i oružju.

Ovo mišljenje je za ruske medije izneo vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk.

On je sugerisao, da će se bivši i novi ministri odbrane međusobno takmičiti, dokazujući potrebu za određenim projektom sa stanovišta razvoja države i završetka rata. U ovom slučaju biće neophodna ostavka zamenika bivšeg ministra.

- Iz iskustva služenja vojnog roka, napominjem- komandant odlazi, drugi dolazi na njegovo mesto i formira tim za sebe. Mislim da će većina Šojguovih zamenika biti prebačena na drugo radno mesto, možda će biti poslani u penziju - smatra stručnjak.