17.05.2024.

18:07

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Zelenski odbio Makronov predlog! Ne dolazi u obzir, to bi značilo samo jedno

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o olimpijskom primirju kao "neizvodljivu".

Pariz je domaćin Letnjih olimpijskih igara, koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta. Makron je predložio prekid vatre tokom Olimpijade u svim oružanim konfliktima u svetu, a posebno u sukobu Ukrajine i Rusije.

Francuski predsednik je tu ideju izneo u utorak, dok su dvojica lidera razgovarala o narednoj isporuci francuskog oružja Kijevu.

Obraćajući se novinarima u petak, Zelenski je rekao da je skeptičan prema francuskom predlogu: "Prekid vatre ne bi sprečio da Rusi prebace bliže vojnu opremu, a da potom nastave ofanzivu."

- Meni to zvuči kao neodrživa ideja - dodao je Zelenski.

Moskva otada nije iznosila slične predloge. Kako je sredinom aprila rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov: "I naš predsednik i naši vojni zvaničnici su istakli da kijevski režim obično koristi takve ideje i inicijative za pregrupisavanje, prenaoružavanje, i tako dalje."

- To otežava razmatranje takvih inicijativa - dodao je Peskov.

Inače, Generalna skupština UN tradicionalno usvaja rezoluciju kojom se zaraćene strane pozivaju na globalno primirje tokom Olimpijskih igara. Ti predlozi nemaju mehanizme za sprovođenje, a strane uključene u sukobe ih po pravilu ignorišu.

Zelenski bi u ovom trenutku verovatno imao više razloga nego Moskva da prihvati primirje.

Ruske snage od prošlog petka brzo napreduju u severnoj oblasti Harkov.

Stejt department je već opisao ovu situaciju kao "neverovatno strašnu" za Kijev.